De juniorredactie van het Zaanlands Lyceum gaan alle Zaanse middelbare scholen af, wij hopen daarmee de overstap van de basisschool naar de middelbare school makkelijker te maken. We hebben de overstap zelf ook gemaakt en kunnen ook uit andere ogen kijken naar andere middelbare scholen. Wij geven daarbij ons eigen mening dus om het zeker te weten moeten jullie er toch zelf ook een keer heen! Sophie en ik (Indi) zijn naar het Zuiderzee College geweest. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder.

Het Zuiderzee College is een vmbo-school met als extra stroming de mavo+ klas in de eerste klas. Leerlingen kunnen halverwege leerjaar 1 opstromen naar havo 1. Of na de eerste klas opstromen naar havo 2. Anders gaan leerlingen naar mavo 2. De meeste klassen zijn in de brugklas gemixt, dat vinden wij fijn aangezien je makkelijker naar je eigen niveau kunt doorstromen.

De klassen zijn: basis, basis/kader, kader/mavo & mavo+. In de tweede stroom je dan door naar een basis, kader of mavo klas (havo kan ook, maar dan stroom je op naar een havo/vwo school). Het Zuiderzee College is er erg op gericht om kinderen de uitdaging te geven die ze nodig hebben, of juist de extra hulp. Er is bijvoorbeeld iemand die op vmbo basis zit maar hij is erg goed in wiskunde en doet wiskunde op kader niveau. Er zijn veel extra lessen en bepaalde richtingen om te kiezen. Op vrijdagmiddag kan je je inschrijven voor extra lessen zoals : koken (van een topkok: Monne Jonker), voetballen (van een ex prof: Miel Mans), kleding maken, muziek maken, dansen (hip hop en streetdance) & fotoshoppen.

In de eerste heb je naast je mentor (een docent waar je met jouw klas altijd terecht kan) ook peerleaders, dit zijn leerlingen uit de derde klas die ook een beetje de rol van een mentor op zich nemen. De leerlingen zijn waarschijnlijk tegen dezelfde problemen aangelopen als jij en kunnen je met bepaalde dingen beter helpen dan jouw mentor.

Zodra je binnenkomt zie je recht tegenover je meteen tegen de kluisjes dat is erg praktisch aangezien je gelijk alles in je kluisje kunt stoppen. Er is één grote aula met een trap naar boven naar de volgende verdieping. Door de grote trap is er ook meer ruimte om te zitten. De school heeft begane grond, verdieping één en verdieping twee.

De keuzes uit profielen op basis en kader zijn:
Zorg en Welzijn, Economie & ondernemen en een speciale richting op het Zuiderzee is MVI (Media, Vormgeving& ICT). Ze hebben naast normale laptops ook Apple iMac’s zodat je met meerdere programma’s leert werken. De schoolfeesten worden gegeven in een aparte zaal met veel discolichten die met een programma bestuurd worden, dat doen de leerlingen zelf en leren zo op een leuke manier met alle technische aspecten omgaan. Ook hebben ze meerdere 3D-printers op school. In de feestzaal zitten ook geluiddichte studio’s waar gezongen kan worden en dat kan opgenomen worden.

Oordeel

Wij vinden het Zuiderzee College een hele fijne sfeer hebben en zijn heel blij dat we de kans hebben gekregen om over de school te schrijven.