Orkaan in de klas

Fijn dat je op deze pagina kijkt! We nodigen je uit om nieuws te maken met jouw groep! Het liefst komen we in jouw klas om kennis te maken, te horen wat jullie ideeën zijn over ‘nieuws’ en om te vertellen hoe wij te werk gaan bij het beschrijven van wat er in de Zaanstreek gebeurt.

De Orkaan is ontstaan vanuit het idee dat lokale media belangrijk zijn als waakhond voor de democratie. Mensen moeten de drie machten (parlement, rechtspraak, regering), kunnen controleren. Informatie is daarbij een belangrijke pijler. Als je geïnformeerd bent, raak je meer betrokken.

Maar kan je altijd geloven wat je leest of wat je met je eigen ogen ziet? De Orkaan bijvoorbeeld, gaat elk jaar op 1 april los. Die dag plaatsen we alleen maar nepnieuws (al noemen wij dat graag satire), en er zijn altijd mensen die erin trappen.

Desinformatie is van alle tijden, maar tegenwoordig is het erg makkelijk om een groot publiek te bereiken met boodschappen die een ander doel hebben dan het weergeven van wat er is gebeurd.

In samenwerking met Marjan van Baekel-Kan van Loepp onderwijsbegeleiding ontwikkelden we een lespakket waarin we niet alleen echt nieuws maken met de klas (nieuws dat op De Orkaan Junior geplaatst zal worden), maar ook nepnieuws. Dat laatste vinden we belangrijk omdat je het gaat herkennen door het zelf te maken. En eigenlijk kan het ook heel leukzaam zijn om je fantasie de loop te laten en met taal, je omgeving en beeld bezig te zijn!

Stuur een mailtje als je er zin in hebt! merel@deorkaan.nl