Afgelopen zondag werd vanuit de Bullekerk de Holocaust herdacht. De Holocaust is de naam voor de systematische moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime van Adolf Hitler.
Het onderwerp al die jaren na de oorlog nog altijd zwaar en beladen. Toch twijfelden de leerlingen van de Zaanse Theaterschool er niet aan om mee te werken. Zij maakten kleine filmpjes, en Femke van Zoelen zong een mooi lied.
Journaliste Ronit Palache (1984) maakte diepe indruk met haar lezing waarin ze duidelijk maakte hoe belangrijk taal is voor het verwerken van een verschrikkelijke gebeurtenis. Zelf is ze veel te jong om de oorlog meegemaakt te hebben, maar haar familie werd beschadigd:
‘Oma duwde mijn handen weg van mijn hoofd als ik daar jeuk had. Een kind heeft geen weet van luizen in kampen, van gevangenispakken, van in zijn geheel uitgeroeide families, noch van trauma’s die gezin na gezin door echoën. Een kind heeft geen weet van een enkel mensenleven dat generaties lang duurt.’
Ook burgemeester Jan Hamming benadrukte het belang van taal. Hij waarschuwde voor het gevaar van negatief gebruik ervan:
‘Woorden die mensen wegzetten of beledigen. Gedrag dat groepen tegen elkaar opzet. Waar een dag als vandaag ons ook aan zou moeten herinneren is dat het ook toen zo begon: met woorden, met gedrag dat zorgde voor polarisering…’
De zusjes Merel en Jolijn Zoutendijk (onder meer winnaars van het Jan Pasveerconcours 2017) speelden cello en piano.
Hee, ouwe meneer
Femke zong het lied Hee, ouwe meneer, en ze werd begeleid door Joke op de piano en Julia op de altviool. In het filmpje hieronder oefenen ze het voor de eerste keer!
De leerlingen van de Zaanse Theaterschool maakten kleine filmpjes op 4 verschillende plekken die van belang zijn. Ze werden door Ammes Brandenburg en Lotte Kuijt voorbereid op de zware onderwerpen waarover ze op camera zouden vertellen. Pas een dag van tevoren ontvingen ze de scripts en de locatie van opnames.
Floor, Max, Tiego, Puk, Gabrielle, Sanne, Dylan en Rick deden het heel goed: in slechts een dag konden de opnamen worden afgerond:
De middag werd afgesloten met de film die Monumenten spreken maakte bij het monument op de Joodse Begraafplaats: die over Roosje Drilsma en haar familie.
Opname Livestream
Kijk hier de opname van de livestream terug. Het echte programma start na 19 minuten.