De AH-Kerstster bovenop de Saentoren staat symbool voor de gezelligheid rond de feestdagen, maar hij bleef de laatste jaren weg.

Door de eisen die in deze tijd aan veiligheid worden gesteld was het stadssieraad niet langer te handhaven.

Jan Willem Kaaijk was naast metaalman ook maatschappelijk betrokken. Hij bedacht onder meer dat de AH-ster terug moest komen. Zijn idee werd breed gedragen, maar voordat hij het kon realiseren overleed hij. Dat is vandaag een jaar geleden.

Toch komt de ster terug. De leerlingen techniek van het Trias VMBO werken nauw samen met Kaaijk Metaalbewerking om dat voor elkaar te krijgen. Dat traject gaat niet over rozen. De constructie van de ster werd, steeds zwaarder en daardoor duurder*. Het grote voordeel is dat er de komende dagen gebouwd wordt aan een door en door veilige constructie die ons en onze kinderen zal overleven. Een filmpje:

Als alles volgens plan verloopt zal de vernieuwde ster vrijdag de 13e worden opgezet.

UPDATE: zojuist ontvingen we een filmpje van het Trias waarin Tim een stukje van de ster laat zien

*De belangrijkste uitvoerders hierbij zijn de leerlingen techniek van het Trias VMBO en de mannen van en Kaaijk Metaalbewerking. Daarnaast maken de Maatschappij Zaanstreek Waterland, Kantoortoren Zaanstad VOF, het Honig Laanfonds, Stadshart Zaandam, en de Biz zich hard en ook wij (Orkaan) blazen mee.

Lees meer algemeen 3