Het wordt voor scholen steeds moeilijker om nog volledig open te blijven. Dat komt omdat er leraren uitvallen met corona of omdat ze in quarantaine moeten, maar ook omdat ouders niet meer de school in mogen om te helpen.

Op Jenaplanschool De Bijenkorf uit Assendelft valt het nog mee: zij hebben ‘slechts’ te maken met één leerkracht met corona, maar er zijn basisscholen met zes uitgevallen mensen. Bijenkorf directeur Petra Glandorff is er bijna dag en nacht mee bezig, ook in het weekend. Ze zegt:

“Halfacht zondagochtend kreeg ik mijn eerste appje van die dag. Het gaat echt constant door. Mijn man zegt: ‘Wat heb jij een hondenbaan.”

Gelukkig is Glandorff het niet eens met haar man, ze vindt het geen hondenbaan. Want ze vindt het fijn om werk te doen waarmee ze kinderen een goede basis kan geven. Wat zo vervelend is in deze tijd, is dat dat niet altijd voor iedereen lukt. Er zijn op veel scholen te weinig mensen en van de vierentwintig Agorascholen hebben er twintig te maken met besmetting of quarantaine.

De voorzitter van Agora (een soort eindbaas) weet niet hoe lang de scholen nog vijf dagen open kunnen blijven. Hij zegt:

“We zitten in een fragiel evenwicht. Dit is heel pittig. Er worden klassen naar huis gestuurd omdat het niet rond te breien is. We overwegen een vierdaagse schoolweek.”