Wie kent ze niet, die slijmerige naaktslakken die je planten opvreten en waar je als een bananenschil over kunt uitglijden?

Maar deze slakken zijn ook nuttig en ze hebben (bed) geheimen die je misschien niet verwacht..

Naakte slakken zijn het, want we kennen ze natuurlijk ook met huisjes. In Nederland zo’n twintig verschillende soorten.

Slakken horen biologisch gezien tot de Weekdieren. Ze hebben geen skelet zoals mensen hebben om hen te beschermen, maar wel een slakkenhuis. Dit is gemaakt van kalkachtig materiaal.

De naaktslakken hebben hun schelp in de evolutie verloren, en alleen binnenin de naaktslak vind je nog een klein stukje schelp terug. Weekdieren dus, maar daarmee zijn we er nog niet.

Naaktslakken

Slakken horen tot de ‘buikpotigen’. Natuurlijk hebben ze geen echte poten, maar door gespierde ribbels op hun buik afwisselend samen te trekken komen ze vooruit. De slijm die ze produceren helpt daarnaast de weerstand te verlagen.

Je zult je misschien wel eens afvragen waar al dat slijm vandaan komt uit zo een klein beestje, het gaat maar door, alsof ze altijd verkouden zijn. Uit hun huid scheiden ze stoffen af, die sterk water(damp) aan zich binden uit de lucht, dit zorgt er ook voor dat ze niet uitdrogen. Ze maken op hun buik een ander type slijm dan op hun rug. Het slijm werkt ook als geurspoor. Ze kunnen slecht tegen (te) droog weer.  Daarom zie je ze vooral op vochtige dagen en/of plekken. In de volle zon drogen ze snel uit en gaan ze dood.

Wat opvalt zijn de ogen op steeltjes. Ze kunnen waarschijnlijk niet heel goed zien, en moeten het meer hebben van hun tast- en reukvermogen. De onderste ‘steeltjes’ zijn dan ook (af) tasters.

Naaktslakken zijn nuttig! De meeste ruimen afval op. En ze lusten, afhankelijk van de soort, ook planten en schimmels. Sommigen eten ook elkaar levend op, dat is dan weer niet zo vriendelijk. Zelf worden ze gegeten door allerlei dieren, van vogels, reptielen en amfibieën tot zoogdieren.

Wegslakken_parend

Naaktslakken zijn hermafrodiet, oftewel tweeslachtig. Ze hebben dus mannelijke én vrouwelijk geslachtsorganen.

Wegslakken_parend_close-up

Het begint ermee dat de slakken elkaar gaan likken (ze bezitten een rasperige tong). Dit zou nog extra slijm aanmaken (extra glijmiddel van moeder natuur). Daarna stulpt er vlak onder de ademopening een ‘ding’ uit dat zou passen in een film over buitenaardse wezens! Het is een azuurblauw, half-transparant ‘geval’. Beide sekspartners ‘wokkelen’ dit ding om elkaar heen. Zodoende wordt sperma (in de vorm van pakketjes) uitgewisseld welke vervolgens wordt ingebracht (geïnsemineerd) bij elkaars eieren. Het hele ritueel kan úren duren.

Wegslakken doen het liggend. De Tijgernaaktslak doet het hangend aan een slijmdraad.

Wegslak

‘Het leeft en het bestaat! Echt te bizar om te zien! Ik heb dit zelf meerdere malen live gezien, maar kijk even dit filmpje (iets meer dan twee minuten), dan weet je wat ik bedoel:

Het Italiaanse neefje (stallion?) van de Tijgerslak, doen het ook hangend en zij hebben soms penissen van wel 80cm lang, heren! Na de bevruchting worden de eieren op een vochtige plek gelegd, meestal in de grond. De jonge naaktslakken komen binnen enkele weken al tevoorschijn.

Het is nu de tijd om voort te planten, dus ga op zoek (gewoon bij jou op straat!) om dit wonderlijke ritueel te bekijken. Wat je ziet is bizar…

Groentjes!