Niet alleen mensen zijn verzot op cacao maar ook veel dieren.

Vraag het maar aan de boeren die een cacao-farm bezitten. Zij hebben te maken met insecten en knaagdieren die zich de cacao goed laten smaken. Op de cacaoplantages vind je dan ook veel slangen die de knaagdieren eten.

Er is ook een groter dier dat dol is op cacao… en dat zijn apen.

Verhalen uit de cacaowereld. Door Thijs de Gooijer

In Koog Bloemwijk vond in 1939 een merkwaardig voorval plaats. Op een avond in september klonk een vreselijk gegil in de villawijk. Wat bleekā€¦ Een echtpaar wilde naar bed gaan en de vrouw wilde de gordijnen sluiten toen ze in het zwakke maanlicht een lelijke kop voor de ramen zag die haar van buitenaf aangrijnsde!

Ze raakte vreselijk overstuur. Haar man en de gealarmeerde buurtbewoners zetten onmiddellijk een zoektocht op touw om de gluurder te vinden. Schijnwerpers maakten zwaaiende lichtbundels op de daken in die donkere nacht. Ja, mannen klommen zelfs op het dak om de lelijkerd te vinden. Zonder resultaat.

De volgende dag kwamen er meer meldingen binnen. Meerdere mensen hadden een gezicht voor de ramen gezien, en er had iemand over het dak horen lopen! Bij de cacaofabriek van Huysman had er iemand rondgeslopen.

Toen kwam de aap letterlijk en figuurlijk uit de mouw! De gluurder was… een aap. Een chimpansee. Het beest heette Kees en hoorde bij een kermis. Het baasje van Kees vertelde dat de aap het kermisleven misschien beu was en een vaste stek was gaan zoeken. De cacaolucht op de Koog vond hij waarschijnlijk zo prettig dat hij daar bleef rondhangen.

Foto van het gemeentearchief van Zaanstad