Het coronavirus verspreidt zich over de wereld, en dat moet worden gestopt. Afgelopen zondag kregen we daarom het nieuws dat we komende drie weken niet naar school kunnen. Dat is bijzonder.

Onze ouders hebben dat nog nooit meegemaakt, en voor iedereen is het wennen.

De redactie besloot een dagboek bij te houden van de dagen die komen. Verwacht geen spectaculair nieuws, maar zoals we schreven: ‘dit is bijzonder’. We leggen graag vast hoe we – misschien bijzonder gewoontjes – de dagen doorkomen terwijl we niet naar school mogen. Je leest dagelijks van diverse redactieleden:

Dag 4

Donderdag 19 maart

Ik werd vandaag, de eerste online schooldag, om 8:30 uur wakker gemaakt door mijn moeder. Normaal slaap ik langer maar ik moet weer in een normaal ritme komen vindt mijn moeder.

Ik heb eerst in bed nog even gelezen, dat was handig aangezien dat ook in de weekplanner van Nederlands stond! Ik lees trouwens het boek “lijn 45” ik raad het boek zeker aan!

Ik ging mijn bed uit en maakte mij klaar. Ik heb trouwens iets gedaan wat ik normaal niet zou doen, ik heb met Sophie gefacetimed! Ik had twee lesuren vandaag via Microsoft Teams, Grieks en Frans. Wat is Microsoft Teams precies? Microsoft Teams is een programma waar je met meerdere mensen tegelijk kunt bellen voor ons was dat éénendertig leerlingen en één docent. Het was in het begin even wennen om alles op te starten, maar daarna ging het goed. Mijn eerste lesuur was Grieks om 11:30 uur, daarvoor hadden Sophie en ik al een beetje zitten puzzelen met het programma.

We hadden Frans om 12:10 uur. Allebei de docenten pakte het anders aan en in het begin was dat verwarrend, maar na een tijdje bellen niet meer. Met Grieks hebben we vooral het huiswerk van de studieplanner nagekeken, terwijl we met Frans in de les online de opdrachten maakten. Nog een verschil was dat de microfoon bij Grieks uit moest behalve als je een vraag stelde, maar bij Frans mocht de microfoon aan blijven. Ik weet nog niet wat mijn voorkeur heeft. Daarna ging ik verder met mijn huiswerk uit de studieplanners van andere vakken.

Nog altijd bellend met Sophie. Voordat ik ging samenvatten haalde ik bij de Bruna nieuwe markeerstiften, pastelkleurig, die wilde ik al heel lang! Weer thuis aangekomen kreeg ik een lief berichtje van mijn oma, want gister hadden mijn zusje, mijn stiefzus en ik kaarten naar de opa en oma’s gestuurd daar wilde ik nog niks over schrijven want ze lezen onze dagboeken ook! Ze waren er allemaal erg blij mee. Het lastige aan het Coronavirus (COVID-19) vind ik toch wel dat we bijna niks kunnen en dat ik niet naar mijn opa en oma’s kan. Ik hoop dat ik snel weer naar ze toe kan want ik mis ze al na nog maar vier dagen. Ik ging daarna een planning maken voor deze twee en een halve week. Tot ik moest eten, dat was een van de weinige momenten vandaag zonder Sophie…

Tijdens het eten kreeg ik een appje van mijn vader. Mijn vader is Engels en woont dus ook in Engeland het is/was erg spannend of hij wel naar Nederland zou kunnen komen, daarom mocht ik mijn telefoon bij me houden aan tafel. Hij stuurde filmpjes van het vliegveld, het was helemaal leeg.

Ik wacht nog steeds af of hij naar Nederland kan en daarna wordt het spannend of hij wel terug kan. We zijn weer op het moment dat ik ga zeggen: “en nu ben ik aan het schrijven voor de orkaan junior, nog altijd bellend met Sophie.” Maak het beste van deze weken en laten we allemaal hopen dat alles snel weer normaal wordt!

 

Vandaag was mijn eerste dag met online school. Het was weer een beetje een normale dag wat ik wel fijn vond. 

De wekker ging om kwart voor zeven net zoals normaal want vandaag had ik online lessen en die begonnen al om half negen. Ik ging mee naar mijn moeders werk op basisschool De Windroos omdat ik daar goed kan werken. De gangen waren helemaal leeg en de fietsenstalling ook, het was een heel raar gezicht om een school te zien zonder leerlingen.

Om half negen had ik mijn eerste les geschiedenis. De docent kon dan een gesprek starten en daar kon je aan deelnemen. Dus eigenlijk belde je met een groepje. Ik was er vrij vroeg bij en hielp mijn docent met alles opstarten en uitvinden. We waren met maar vijf leerlingen, de rest lag nog de slapen of wisten nog geen eens dat we les hadden. Het was heel raar en het was wat moeilijker voor de docent om les te geven. Hij had eerst dan ook een kleine instructie gegeven en toen konden we zelf aan het werk en dan kwam om aan het einde van de les terug om nog wat vragen te stellen.

Daarna had ik Engels. Bij Engels konden we vragen stellen en toen we geen vragen meer hadden ging hij weg en konden de leerlingen die er waren nog samen aan het huiswerk. Hij heeft ook gezegd dat we alleen bij de les aanwezig moeten zijn als we vragen hebben en als je geen vragen hoef je dus niet bij de les aanwezig te zijn. Het verschilt per docent hoe we de lessen krijgen.

Het meeste moeten we zelfstandig doen met de studiewijzers die op magister staan. Het is allemaal nog een beetje uitzoeken maar ik denk dat ik over een paar dagen wel een routine heb. Na het eten gingen we nog gezellig monopoly spelen waarmee ik dik gewonnen had, ik had alle straten en heel veel geld. Dat was mijn dag morgen om acht uur gaat mijn wekker.

 

Mijn dag begon met een lekker ontbijt maar wel een beetje vroeg om 08:00 want we begonnen weer met de lessen alleen dan online. Dus ik volg m’n lessen op normale tijden van 08:30 t/m 14:40 maar dan online.

Het was best wel een gedoe want voor iedereen was het zijn eerste keer dat we dit deden. Na vele malen proberen lukte het eindelijk bij bijna iedereen. Tussen de lessen door hadden we ook pauze zodat we even konden rusten en eten want je moet wel gewoon weer aan het werk. Na dat mijn lessen klaar waren ging ik op de trampoline springen. We hadden een nieuwe voetbaltafel in elkaar gezet en we gingen gelijk er mee spelen. We hadden er gelijk veel plezier van.

Tussen door nog even een workout. Toen gingen we lekker avondeten en de taart eten die we gisteren hadden gebakken. Na het eten en de taart gingen we weer kleuren om de koelkast op te vrolijken. Toen was het tijd om naar bed te gaan want morgen zijn er natuurlijk ook weer online lessen.

En de vierde dag van deze corona weken zit er alweer op. Vandaag was de eerste dag de we weer les hadden, maar natuurlijk ging dit niet zoals het normaal gaat… 

Vandaag heb ik dus voor het eerst een online les gevolgd, en het was wat mij betreft een succes. Het werkt als volgt, iedereen wordt uitgenodigd voor de online les, alleen de docent is in beeld. De leerlingen hebben over het algemeen hun geluid uitstaan zodat we alleen de docent kunnen horen, en als je iets wil vragen dan kan je je geluid weer aanzetten en je vraag stellen.  

Iedereen was vandaag nog een beetje aan het experimenteren met hoe het programma precies werkt, en niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten waren nog niet helemaal thuis in het programma. Daarom had ik vandaag ook maar twee lessen. Naast deze twee lessen heb ik een heleboel andere school dingen gedaan, zoals: het maken van planningen , huiswerk en het bijhouden van leerwerk. 

Wat klasgenoten heel leuk vonden om te doen was de docent “muten dat houdt in dat niemand de docent meer kan horen, maar de docent heeft dit niet door. Dus mijn docent frans was heel fanatiek een verhaal aan het vertellen terwijl niemand haar kon horen. Ook vonden kinderen het ontzettend grappig om filmpjes die nergens op slaan in de chat te zetten. Zoals filmpjes van katten en vreemde mensen. 

Iets wat voor de leerlingen een voordeel is maar voor de docenten een nadeel, is het feit dat niemand kan zien wat de kinderen aan het doen zijn. Dus ik kan rustig mijn social media checken of alle antwoorden op google opzoekenterwijl mijn docent hier niks van merkt. En natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor je schoolcarrière, maar zo af en toe is antwoorden opzoeken net iets makkelijker dan het zelf maken. 

Naast het maken van huiswerk heb ik ook ongeveer de hele dag met Indi gebeld en geface-timed. Iets wat ik tot nu toe elke dag heb gedaan, en het werken toch een stuk leuker maakt. En omdat ik nu niet meer dagelijks mijn vriendinnen zie op school heb ik toch een manier nodig om een beetje op de hoogte te blijven. Verder heb ik vandaag niet veel spannends gedaan, omdat je buiten je huis toch niet heel veel kan doen.