De Kinderboekenweek duurt geen week, maar is dit jaar van 6 t/m 17 oktober. Het wordt al sinds 1955 georganiseerd door de CPNB en ieder jaar is er een thema aan verbonden. Dit jaar is dat: Worden wat je wil.

Het jaarlijkse feest in het Zaantheater gaat vanwege Corona helaas niet door. En, jammer genoeg, zijn er ook bij de boekhandels en de bibliotheken aan de Zaan geen activiteiten georganiseerd.

Door: Coby Voorn

Ik belde een rondje basisscholen en daar wordt gelukkig wel aandacht besteed aan het boekenfeest. Door middel van het ‘Worden wat je wil-thema’ of door een gezellige bijeenkomst.

De leerkrachten van de scholen die ik belde waren blij met het thema. Ze vinden het praktisch en goed te integreren in het lesprogramma.

Bij de Kroosduiker in Westzaan komen ouders over hun beroep vertellen en worden er stipverhalen gemaakt. Bij de Werf in Zaandijk vond een vossenjacht plaats waarbij de ouders als beroep verkleed waren en gaat er een feestelijke opening plaatsvinden met zang en dans. De Golfbreker in Koog a/d/ Zaan opent de week ook feestelijk met toneel, zang en dans. De Gouw in Zaandam heeft het thema breed opgepakt en is men al begonnen. Er werden gedichten voorgelezen, leerkrachten beelden beroepen uit en kinderen namen een voorwerp mee die iets vertelt over het beroep dat daarbij hoort. Juf Mariska gaat met groep 5 een bezoek brengen aan molen de Schoolmeester om de kinderen met het beroep van papiermaker kennis te laten maken.

Deze scholen, en ongetwijfeld ook anderen, onderschrijven het belang van een goede schoolbibliotheek en de aandacht voor lezen. Deze leukste week van het jaar duurt tien dagen en zal ook dit jaar weer een mooi boekenfeest worden.

Bij de start van de Kinderboekenweek zal de populairste boekenprijs in Nederland “de Gouden Griffel ”uitgereikt worden. Ook wordt bekend gemaakt wie de belangrijkste prijs voor kinderboekenillustraties wint “de Gouden Penseel”. In diverse categorieën worden door de jury ook “Zilveren Griffels” uitgereikt.

Voor uitgeverijen van kinderboeken en de boekhandel zijn dit belangrijke maar ook feestelijke dagen. Veel nieuwe kinderboeken verschijnen in deze periode en voor degenen die aan tenminste € 12,50 aan kinderboeken koopt ligt er een kinderboekenweekgeschenk klaar. Dit jaar is dat geschreven door de fantasierijke schrijfster Bette Westera, “Tiril en de toverdrank”. Ook wordt er ieder jaar een speciaal prentenboek uitgegeven. Mark Janssen aanvaardde deze uitdaging wat resulteerde in het boek “Dromen”.