De politie heeft woensdag een inval bij een drugslab in Zaandam gedaan waarbij twee verdachten zijn aangehouden.

Bij de inval werden onder andere drugs, voertuigen en een shotgun met munitie in beslag genomen. Een derde verdachte is later op de dag aangehouden in Koog aan de Zaan. Via Twitter verspreide de politie een filmpje.

De politie meldt op haar website dat “rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche in samenwerking met collega’s van de eenheid Noord-Holland (Project Productielocaties Drugs) en de DSI woensdagmiddag onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie de panden binnengegaan. Een verdachte is buiten het lab aangehouden, een andere verdachte leek werkzaam te zijn in het lab en werd aangehouden op het moment dat hij naar buiten kwam gelopen. De derde verdachte werd later op de dag in Koog aan de Zaan aangehouden.”

In het werkende lab in Zaandam was een compleet productieproces voor methamfetamine ingericht. Er werd 37 kilo methamfetamine, 10 kilo ICE en 9 kilo MDMA aangetroffen. Methamfetamine is ook bekend als Meth of Crystal Meth, ook ICE is een vorm van Crystal Meth. MDMA (ook een vorm van methamfetamine) staat ook bekend als XTC.

“Naast de aanwezigheid van ketels, jerrycans stonden er veel vloeistoffen en chemicalien in het lab. Ook zijn er sporen van cocaïne gevonden en zijn er naast een shotgun met munitie diverse telefoons in beslag genomen. Tevens heeft de politie vijf voertuigen in beslag genomen en af laten slepen.

Daarnaast bevonden zich in en naast het lab nog 3 tabletteermachines voor de productie van synthetische drugs. In samenwerking met de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Landelijke Eenheid is alles afgevoerd en vernietigd.”

Omdat in het onderzoek ook een woning in Hippolytushoef naar voren kwam is de politie hier naar binnen gegaan. In de woning werden geen personen aangetroffen. Wel trof de recherche tijdens de doorzoeking een vuurwapen, patroonhouder en demper aan, ongeveer 5 kilo MDMA-brokken, zo’n 5 kilo crystal meth en is er meer dan 50.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Burgemeester Jan Hamming heeft besloten tot een spoedsluiting van het pand op grond van artikel 13b Opiumwet. In beginsel voor de duur van twaalf maanden voor het pand in Zaandam.

 

lab-zaandam 2

lab-zaandam 3