‘Veel jongeren, misschien ook jij zijn bij het mooie weer op het water te vinden. Dat is niet zo gek, in onze mooie gemeente waar elk jaar veel mensen van het water genieten,’ zo begint burgemeester Judith Michel de brief die ze aan alle jongeren van Wormerland stuurde:
‘Helaas wordt er elk jaar ook veel te hard en gevaarlijk gevaren op de binnenwateren en Wormer- en Jisperveld. Hierdoor beschadigt de natuur, is er geluidsoverlast en ontstaan onveilige situaties op het water. Het gaat soms heel erg mis: zwemmer werd bijna overvaren door een te hard varende boot; Een zwaan werd doodgevaren, terwijl hij zijn nest verdedigde; op privé-eilanden werd vernield en afval achtergelaten.
De burgemeester vraagt de jongeren zich aan de regels te houden, en rekening te houden met anderen en met de natuur:
‘Je zult begrijpen dat dit niet de manier is hoe we met elkaar en de natuur in willen omgaan.’
De ouders van de Wormerlander jeugd ontvingen een aparte brief, waarin de burgemeester handvatten meegaf om een gesproken met het varende kroost aan te gaan:
- De maximumsnelheid is 6 km/per uur. Dit geldt voor de binnenwateren als voor het Wormer-en Jisperveld voor de veiligheid van andere recreanten en de natuur.
- De voorkant van een platboot komt bij snelheden hoger dan 6 km/uur al snel uit het water Hierdoor heeft de schipper geen zicht op het vaarwater meer en ontstaan er grote risico’s op ongelukken: zwemmers zijn op dat moment niet zichtbaar voor de schipper.
- Voor grotere boten met lengte tot 7 meter en een maximumsnelheid tot 13 km/uur moet de bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn. Kan de boot harder varen dan 20 km/uur? Dan is de minimumleeftijd 18 jaar en is een vaarbewijs verplicht.
- Overlast of gevaarlijk gedrag op het water kunt u melden via www.wormerland.nl.
Ook in Oostzaan staat het vaarbeleid op de agenda. Vanavond zal het aan de orde komen in de raadsvergadering. En waarnemend burgemeester Wimar Jaeger zal ook een brief schrijven aan de inwoners van Oostzaan.
Harrie van der Laan van de POV wil dat burgemeester Hamming in Zaanstad een soortgelijke brief gaat schrijven, onder het motto “beter goed gejat dan slecht bedacht”. Ruim een jaar geleden kocht Zaanstad al een anti-scheurbootje voor € 7.000 en ant-scheur-borden voor € 20.000. Maar echt geholpen heeft dat niet.
PS. De hond op de foto boven komt niet in het verhaal voor. Hij gedraagt zich op het water altijd keurig.
Helemaal mee eens!! Burgemeester Hammibg kan zeker een voorbeeld nemen aan die van Wormerland. Wij wonen in Rooswijk, aan het Guisvekd. Het is verschrikkelijk hoe de jeugd hiermee omgaat, veel te hard varend met grote geluidsboxen maken ze het natuurgebied onveilig en verstoren ze alle broedende vogels. Wandelen mag hier niet maar varen wel. En als je dit wil melden word je van het kastje naar de muur gestuurd en ondertussen wordt de overlast alleen maar groter