Wist je dat de temperatuur in steden gemiddeld hoger is dan buiten de steden? Het verschil kan zelfs wel een paar graden zijn. Dit fenomeen staat bekend als urban heat islands, oftewel het hitte-eiland effect. Het is een goed voorbeeld van de gevolgen door menselijke invloed. 

Steden als hitte-eilanden

Maar hoe is het mogelijk dat urbane omgevingen een hogere temperatuur hebben? Steden hebben vaak minder groen als bomen, gras en gewassen dan omliggende gebieden. Deze planten nemen water op uit de grond. In de bladeren wordt het water uiteindelijk vrijgegeven aan de lucht in de vorm van waterdamp, een proces bekend onder de naam transpiratie. De waterdamp in de lucht zorgt er nu voor dat de omgeving afkoelt en de temperatuur dus lager komt te liggen. Minder groen in de stad resulteert in minder transpiratie, wat vervolgens dus leidt tot minder afkoeling en een hogere temperatuur. Daarnaast houden gebouwen warmte vast, dus hoe meer gebouwen er dicht op elkaar staan, hoe warmer het kan worden. Met name donkere materialen zoals asfalt absorberen veel warmte. Daarom kan het in de zomer ook zo warm zijn in je donkere auto. Als laatste heb je het autoverkeer en het energieverbruik van de mens, wat ook weer voor meer warmte zorgt. Dit alles kan leiden tot temperaturen die een paar graden hoger kunnen zijn dan in de gebieden die ernaast liggen.

Gevolgen

Nu klinkt het misschien fijn, dat het nog warmer kan zijn in de stad, maar er zitten veel nadelen aan verbonden. Asfalt gaat minder lang mee bij hogere temperaturen bijvoorbeeld. Maar ook voor ons persoonlijk is het geen goed nieuws. Het is aangetoond dat arbeidsproductiviteit afneemt en agressie toeneemt bij een hogere temperatuur, in de steden dus. Daarnaast neemt de morbiditeit, de mate van voorkomen van bepaalde ziektes, toe en uiteindelijk stijgt zelfs de mortaliteitsgraad (sterfte). Die extra paar graden kunnen dus erg slecht zijn voor onze gezondheid. En dit staat dan nog los van klimaatverandering…

Meer groen

De oplossing is simpel. Hoe meer groen, hoe gezonder de stad wordt. Natuurlijk zal de temperatuur niet gelijk worden aan de gebieden buiten de stad, maar toch helpen alle beetjes. Van een nieuw park in de stad tot het weghalen van wat stoeptegels in je tuin. Ook zorgt stedelijk groen voor meer blijdschap en biedt het een goede mogelijkheid om tot rust te komen of juist te sporten. Daarnaast helpt het de biodiversiteit, wat ook weer veel goede gevolgen heeft. Helaas groeien steden met een enorm tempo, waar Zaanstad ook een voorbeeld van is. Het blijft dus belangrijk om te benadrukken hoe essentieel stadsgroen is. Het mooie is dat iedereen hier stappen voor kan zetten, samen kunnen we Zaanstad een echte natuurstad maken!


Sam op het Jeugdjournaal

Sam was vorige week op het Jeugdjournaal. Hij leerde kinderen hoe je het best je huisdier kan filmen: