Vergeet Stonehenge of Lourdes, want ook in de Jagersplas gebeuren kennelijk wonderen, of moet verering plaatsvinden. Maar aan wie of wat?

Al struinende op zoek naar interessante biologische ontwikkelingen, stuitte ik in de Jagersplas op een religieus uitziende gedenkplek.  De plek was goed verscholen, en ik zal de exacte locatie niet bekend maken, maar viel op door een paar boven het maaiveld uitstekende witte veren. Ik liep er op af en al snel werd een gedenkplaats zichtbaar, of iets waar een sterke spirituele waarde vanuit ging.

Allerhande natuurlijke materialen waren zorgvuldig gerangschikt in een cirkel met een diameter van ongeveer 1 meter. Ik heb de oriëntatie niet gecheckt want ik had geen kompas mee, maar het zou best kunnen dat deze overeenkomt met het op- en ondergaan van de zon bijvoorbeeld? Naast de veren waren ook Scheermessen (de schelpen), Paardenkastanjes, stenen, zaden van de Lampionplant, Tamme kastanjes en Zwanenmosselen zorgvuldig neergelegd. Ook stond op een platte steen een houder voor een waxinekaarsje, of tenminste daar leek het op. Je begrijpt welke vraag rijst:

Wie heeft dit gemaakt en vooral, waarom?

Ik heb geen idee hoe oud de gedenkplaats is, maar in ieder geval na vorige zomer, toen ik er regelmatig op onderzoek uitging. Gevoelsmatig, en ik laat mijn spirituele kant het werk doen hier, zeg ik dat het rond het nieuwe jaar is aangelegd.

Er waren geen sporen van graafwerkzaamheden, zodat de functie als graf wordt uitgesloten. Maar wat is het dan wel? Dient het als gedenkplaats voor een dierbare, die zo gek was op de Jagersplas? Worden er riten verricht in het holst van de nacht en lopen in gewaden geklede mensen, met diepe keelklanken achter een sjamaan of priester aan? Worden er offers gebracht ter ere van een onbekende oppergod?

Zonder dollen: ik moet zeggen dat ik het best wel indrukwekkend vond. Het dient een hoger doel, dat is zeker. Het zou net zo goed door een kind als door een volwassenen gemaakt kunnen zijn, en ik wil ook zeker niet de maker(s) te kakken zetten. Gedenkplaatsen en rituelen hebben nu eenmaal een belangrijke functie in een mensenleven en dit is daar een uiting van.

Ik zet mijn wekker om 2uur vannacht en ga heel stiekem op afstand een kijkje nemen. Als ik morgen niet verschijn dan…..