Op 4 februari van dit jaar berichte ik je over een bijzonder vondst in de Jagersplas. Een zorgvuldig neergelegde rituele plek verzorgd met schelpen, veren en stenen.

De functie is tot nu toe een mysterie gebleken.

Maar toen ik gisteren weer eens ging kijken openbaarde zich iets wat je alleen in boeken van Steven King of Lutlum leest: er waren sporen van een slachting! Op gruwelijke wijze was hier iemand aan zijn einde gekomen. Bruut, nietsontziend, en waarschijnlijk in het holst van de nacht, zodat de dader er nog mee weg komt ook.

Door: David Sluis

Mijn nekharen gaan nog overeind staan bij de gedachte aan dit al, en badend in het zweet schok ik wakker vannacht. Zal dit vaker gaan gebeuren, en wie is de volgende? Enig forensisch onderzoek op de plaats delict bracht al snel aanwijzingen wie de dader kon zijn. En met wat microscopisch onderzoek en een geurtest aan het verzamelde bewijsmateriaal kon ik de dader pinpointen. De dader was een…..

Zo’n 3 weken geleden liep ik een rondje Jagersjas op zoek naar zaken die de natuur je aanbiedt. Het maakt me niet zo veel uit wat dit is. Ik duik net zo lief achter een insect aan of op dat ene hoofdbrekende korstmos. Ondertussen laat je de vogelgeluiden weldadig in je oren glijden. Terwijl ik stond te dubben over het feit of ik links- of rechtsaf zou verder gaan, schoot er in mijn ooghoeken iets over het wandelpad.

In een flits zag ik nog net dat het een Vos betrof!

De plaats waar hij de bosjes indook heb ik nauwkeurig afgespeurd. Er bevond zich een soort van wissel in het aangrenzende verruigde rietland. Dit betekent dat de Vos daar regelmatig gebruikt van maakt en wellicht ook een nest heeft ergens, of er bezig is één te zoeken. In ieder geval een mooie waarneming.nl..

Woensdag was ik uit interesse een gedeelte van de Jagersplas ingegaan waar ik nog niet eerder geweest was. Langs een uitgemaaide rietzoom, ver van de plek waar ik de Vos had gezien, trof ik redelijk verse ontlasting van een Vos aan. Ik noem dit bewijsstuk A, zie foto’s.

Ik hoor je denken: “hoe weet hij nu dat het een drol van een Vos is?

Bewijsstuk A: Vossendrol

Dat zal ik je uitleggen. Ten eerste is de plek waar ik het vond nu niet de plek waar je normaal je viervoeter uitlaat, die daarnaast niet eens los mogen lopen in dat gedeelte van de Jagersplas, maar dit terzijde. Daarnaast, indien het toch een gedomesticeerde hond zou geweest zijn, dan zou deze heel wat hinderlijke barrières moeten hebben genomen, zoals uitstekende en kort afgemaaide rietstengels en nattigheid. Iets waar trouwens een loslopende kat ook niet van gediend is. Nee de plek was precies, waar je een drol van een Vos verwacht.

Het hele gebied is welhaast een walhalla voor een Vos. Je hebt mega veel dekking om niet gezien te worden, en het barst van de vogels en muizen in de Jagersjas, dus elke dag een lopend buffet. En ook holen kunnen op de wat drogere plekken gemakkelijk gegraven worden, en een riet-hoop volstaat ook. Beide kunnen plekken zijn om jongen groot te brengen, of gewoon als slaaphol.

Vossen, net als heel veel andere dieren, waaronder honden, markeren hun gebied met poep en/of pies. De drol op die plek was een markering; dit is mijn terrein, verboden toegang voor onbevoegden 😉 Maar dan, de inhoud van de drol. Stel ik vergis me gruwelijk, en het is toch van een hond geweest. De meeste hondendrollen zien er toch echt heel anders uit, zo kun je trouwens ook ervaren in de Jagersplas en omstreken… Meestal zijn het zachte vormloze hopen, waarin geen enkele structuur meer in is te herkennen, zo niet in deze drol.

Duidelijk zichtbaar in de drol, die compact en hard was, waren sporen van gegeten vogels, en muizen.

Op de foto is dit enigszins te zien. Ook het formaat en de vorm past helemaal bij een vossendrol. Maar dit was dus zoals gezegd bewijsstuk A, pak even een kop koffie erbij..

Op hemelsbreed, zeg 700m van deze plek, daar waar de rituele plek is trof ik iets aan waar ik eerst mijn gedachte om heen moest krijgen. In eerste instantie dacht ik namelijk dat de rituele plek was uitgebreid. Een veren-zee lag naast de eerder ontworpen plek tentoon gespreid. Maar al snel zag ik wat er werkelijk aan de hand was. Er was een vogel afgeslacht, en wel door een Vos! De sporen en daarmee de evidentie waren overstelpend. Zo lag ook hier een forse drol (Bewijsstuk B), met wederom duidelijk zichtbare gegeten vogelveren erin.

Bewijsstuk B: veren in de Vossendrol

De afmeting en vorm klopten helemaal. Daarnaast wat opengekrapte Veldmuizen holen (Bewijsstuk C), Reintje had grote trek blijkbaar. Maar het meest harde bewijs waren de afgebeten slagpennen (veren), die er lagen (Bewijsstuk D). Een roofvogel trekt veren uit zijn prooi, een Vos bijt ze af. Op de meegenomen veren is dit duidelijk te zien. Een hele wonderlijke, ja mysterieuze samenloop van twee werelden, die elkaar tegelijk perfect aanvullen, of zal de ontwerper dit zo bedoeld hebben?

 

 

Bewijsstuk C: opengegraven Veldmuizengangen

Persoonlijk ben ik trots dat er zich vossen ophouden in de Jagersplas. Vossen zijn cultuurvolgers, ze lopen ook door Amsterdam en indien je een kippenhok of iets dergelijks hebt, dan zou ik het nachthok nog even extra controleren voordat je gaat slapen. Vossen zijn in bepaalde gremia niet geliefd, en worden ook bejaagd. Ik vind dat zelf een uiterste maatregel, en zie eigenlijk geen reden om dit middel in de Jagersplas in te zetten.

 

 

Vossen horen in de natuur, en de Jagersplas is een ideaal terrein voor één of meerdere vossen (gezinnen).

De Jagersplas is deels een natuurgebied en door de variatie aan habitat, leven er veel verschillende diersoorten, waaronder vogels. De vos zal moeite moeten doen om prooien te verschalken of te vinden, dat is puur natuur. En wellicht houdt hij de populatie Grauwe en/of Nijlganzen in toom? In de ons omringende veenweidegebieden predeert de Vos ’s nachts op kuikens en eieren van afnemende en kwetsbare weidevogels, zoals de Grutto. Dit valt verkeerd bij beleidsmakers en natuurbeheerders/liefhebbers, dus de Vos wordt bejaagd. Maar de Vos kan er niks aan doen dat hij zijn levensbehoefte botviert op door mensenhanden ontworpen gedekte tafels als veenweiden, hoe zeer ook ik hier aan hecht. De echte natuurlijkheid is ver te zoeken en ik noem het dan ook cultuurgebieden met (hoge) natuurwaarden, hoe prachtig ook! Het areaal en de kwaliteit aan geschikte veenweide neemt af, dus krijg je clusters van weidevogels, en die weet de vos, maar ook de meeuwen, katten en ratten, roofvogels, de kraai, wezel, reiger, etc gemakkelijk te vinden. Dus vossen knallen, kan averechts werken omdat deze ook andere predatoren in toom houdt. Toppredator eet predator, eten en gegeten worden zeg maar.

Bewijsstuk D: afgebeten slagpennen

Dus laten we genieten van het feit dat er zich tenminste 1 top-predator schuilhoudt in de Jagersplas. We gaan zien wat de toekomst brengt, maar ik zou op voorhand nu al de actie willen starten:

Poten af van de Vos in de Jagersplas!

Maar dit is mijn diepe persoonlijke overtuiging.

Groentjes!