Kalkoen!? De afgelopen maanden verscheen een gestippelde vogel regelmatig op de Zaanse beeldschermen. Zaankanters op Facebook, Twitter, Instagram en De Orkaan, vroegen zich massaal af: wat is dat voor vogel, en wat doet ‘ie daar bij Westerspoor? Wij hebben het antwoord!

Door: Juntia den Enting

Pareltje, dat is hoe we de gestippelde excoot voortaan noemen. Pareltje is namelijk geen kalkoen maar een heuse parelhoen. In december dook Parel op in Westerspoor. Eerst Rondom de Aldi op de Westzanerdijk, later werd de verhuizing richting de Deen rondom Ebbenhout ingezet. Supermarkten zijn in trek bij deze gestippelde vriend(in).

Het duurde niet lang voordat bewoners in de omgeving de Zaanse Stichting Dierenzorg vroegen om het dier op te halen. De redders ondernamen een poging om Parel te vangen. Tevergeefs, want Parel is een echte atleet en koos voor vrijheid. Dagelijks, (soms wel 6x per dag) werd de Fronik Buurtboerderij gebeld of er een bewoner was ontsnapt. Maar daar woont het beestje niet en ook bij de Veldmuis is het dier niet ontsnapt. Intussen werd de eigenaar bekend bij Zaanse Stichting Dierenzorg en zijn er pogingen gedaan Parel te vangen, maar helaas zonder resultaat.

Parel redt zich tot nu toe prima op vrije voet, ondanks dat de buurt af en toe op de rem moet trappen. Helpt het beestje ook nog om hardrijders aan te pakken.Toch is het natuurlijk voor Parels veiligheid beter om te vetrekken uit Westerspoor en bij soortgenoten in te trekken. De Fronik Buurtboerderij heeft daarom bij hoge uitzondering een plekje vrij voor Parel. Althans, als deze gestippelde vriend(in) zich laat vangen.

* Advies is om zelf geen poging te wagen Parel te vangen tenzij dit zonder gevaar (voor de excoot) lukt. Parel heeft geen kennis van verkeersregels en kan daardoor wanneer een reddingspoging wordt ingezet, in blinde paniek verongelukken. Dat gunnen we Pareltje natuurlijk niet. Maar stel dat je de vogel nou toevallig te pakken krijgt (en dus niet als je het dier alleen ziet lopen) – neem dan even contact op met Zaanse Stichting Dierenzorg (of Fronik Buurtboerderij bij uitzondering) zodat ze het dier op kunnen nemen.

Update: wij kregen mail van Olaf van Waart. Hij wist te melden dat ‘deze meermaals ontsnapte parelhoen bij de dierenbescherming ook wel bekend staat onder zijn/haar bijnaam (parel)hoendini.’

De foto boven is van Myrthe Visser-Wind