Een mooi plaatje, zo’n wit afgebladderde en zwart uitgeslagen scooter tegen de oranje achtergrond van fietsenstalling De Droogschuur bij station Zaandam.

Niet voor de eigenaar natuurlijk, en ook niet voor de fietsers die daar hun fiets kwijt willen. Zondagmiddag brak er brand uit in de fietsenstalling, er drie scooters werden beschadigd. Gister lagen er nog twee wrakken, vandaag nog eentje.

Waarom niet allemaal tegelijkertijd weggehaald?

Uit de recente evaluatie van de Droogschuur, de Buiging en de Slinger blijkt dat Zaanstad best tevreden is met de situatie:

“Op een paar kleine incidenten met betrekking tot overlast na, zijn er geen meldingen bekend waarbij de veiligheid in het geding is.”

Diefstallen

Fietsendiefstallen zijn geen veiligheids-incidenten, maar toch:

“Binnen een tijdspad van circa 15 maanden zijn helaas 68 fietsen gestolen, waarvan het merendeel elektrisch. (…) Het aanhouden van de dader(s) en/of het terugvinden van de fiets blijkt in de praktijk een lastige opgave. Het fysiek bewaken van de stalling heeft meer effect. Die inzet is echter niet voorzien in het vastgestelde handhavingsprogramma 2022

Gestolen fietsen zijn dus “lastig terug te vinden”, maar: “de stalling is 24/7 geopend en is alleen bewaakt middels een camerasysteem”, dat ‘alleen’ lijkt ons wel genoeg om op zoek te gaan naar daders overigens.

De brand brak uit op de bovenste verdieping van de stalling, op het niveau van het station, daar mogen geen scooters en brommers komen (“het stallen van brommers is mogelijk in de stalling, hier zal echter wel ruimte voor gemaakt moeten worden op de begane grond”.)

Woensdag: nog twee scooters (foto: Pim Hartman)
Donderdag 30 december: de overblijver