Misschien loopt het water je nu nog niet in de mond als je het liedje hierboven hoort, maar dat zal binnen de kortste keren anders zijn. Het is namelijk de ‘bel’ die Tanja en Dave Schot gebruiken op hun ijscokar.

Door: Ruben van Duuren

Stilzitten is niets voor Dave en Tanja, en toen café de Schot dicht moest vanwege corona begon het te kriebelen:

‘Wij willen wat doen, iets om hebben.’

Daarom besloten ze zich afgelopen februari in ambachtelijk Italiaans ijs te verdiepen. Ze bezochten maar liefst zeven verschillende ijsmakers, en vonden uiteindelijk degene die bij hen past:

‘Deze Italiaan heeft zijn eigen citroengaard op Sicilië waar het citroenijs van gemaakt wordt. Het is ook 100% ijs, er zijn dus geen E-nummers aan toegevoegd.’

Het idee was geboren en dus werd Eigenwijs Zaandam opgericht. Er kwam meer bij kijken dan ze hadden bedacht:

‘Zo moet je rekening houden met de diameter van de hoorntjes en dat moet afgestemd zijn op het formaat schep, want anders zijn de bolletjes te klein of te groot*.’

Nu 3 maanden later, na een aantal keer proefdraaien voor vrienden rijdt de kar rond in de Zaansteek.

Van woensdag tot en met zaterdag tuft de kar – mits het weer het toelaat – door de volgende buurten: Woensdag de Burgemeesterbuurt, donderdag de haven plus Het Eiland, vrijdag de Rosmolenbuurt en zaterdag rijden ze door de Schepenbuurt.

En met mooi weer proberen ze ook met een kleinere kar ook op de Zuiddijk bij hun café te staan. Ben je nieuwsgierig geworden, loop vooral even langs en vraag ernaar. Dave en Tanja vertellen er graag over.

*Te groot kunnen bolletjes wat ons betreft nooit zijn. Lékker, joh!

Deel dit artikel: