Als je vergeten was dat het vandaag Paarse Vrijdag is, lijkt het te laat om er nog iets voor te doen.

Wees gerust, je bent niet de eerste en ook niet de laatste die het vergeet en daarom zijn we op de redactie van de PVK al voor je gaan brainstormen om er tóch een paarse dag van te maken!

TIP 1: MAAK EEN PAARSE MUUR

Wat je nodig hebt: Papier en stiften

In dit geval gaat het om de boodschap die paars is. Dus het papier noch de stiften hoeven paars te zijn. Dat scheelt alweer met zoeken. Claim ergens in school een muur, het liefst op een zichtbare plek, en laat verschillende schoolgenoten iets op een blaadje schrijven en plak die op. Zorg ervoor dat je een leuk thema hebt. Bijvoorbeeld ‘Helden’.

TIP 2: SCHERMEN OP PAARS

Wat je nodig hebt: Een vriendelijke systeembeheerder

De meeste scholen staan vol met computers. Er is vast een lokaal of een gang waar die staan. Meestal is het vanuit de ruimte van de systeembeheerder mogelijk om alle schermen in één klap paars te maken (als achtergrond of screensaver). Het kost je misschien een donut om hem over te halen maar op die manier is de school alweer een stuk paarser.

TIP 3: DOOR DE SPEAKERS

Wat je nodig hebt: Een omroepsysteem en een lieve conciërge

Ondanks dat het vooral handig is om Paarse Vrijdag een paar dagen vooraf aan te kondigen over de intercom, kan het geen kwaad om het op de dag zelf ook te doen. Je kan er een duidelijke boodschap van maken door te vertellen dat Paarse Vrijdag nog echt nodig is.

TIP 4: 112 OUDERS

Wat je nodig hebt: superouders

Ben je gewoon vergeten iets paars aan te doen maar heb je wel iets perfects voor vandaag in je kast hangen? Maak dan een alarmtelefoontje naar je ouders en misschien zijn die wel zo enthousiast dat ze met spoed nog snel even iets voor je komen brengen. Heb je meerdere dingen thuis liggen, dan kan je dat perfecte paarse sjaaltje misschien nog delen met iemand die het ook vergeten is!

TIP 5: EEN KLASSENGESPREK

Wat je nodig hebt: een chille docent

Belangrijk op Paarse Vrijdag is dat er over het onderwerp seksuele en genderdiversiteit wordt gesproken. Op de hele lesdag is er ongetwijfeld een docent die hier aan mee wil werken. Zo kan je tijdens Nederlands in debat over het onderwerp of je gaat tijdens Engels een nieuwsbericht over dit onderwerp schrijven en voorlezen in de betreffende taal.

TIP 6: DE STAD IN

Wat je nodig hebt: een budget van maximaal vijf euro

Als je school vlak naast het centrum zit is het net zo makkelijk om in je pauze nog snel even naar de winkel te lopen. Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Paarse nagellak of een goedkope paarse zonnebril maakt een net zo goed statement. Mocht je die niet kunnen vinden, dan kan je altijd nog in de supermarkt een zak paarse spekkies meenemen en die uitdelen in je klas

TIP 7: PAARSE TATTOO’S

Wat je nodig hebt: een paarse stift

Zeg eerlijk, met een beetje wilskracht gaat het je lukken om een paarse stift te bemachtigen. Misschien bij iemand uit de klas, of in het tekenlokaal? Zo ja, dan kan je een wedstrijd ervan maken wie de mooiste paarse tattoo kan tekenen. Mocht je geen tekentalent zijn dan kan je altijd nog gewoon een hartje op je wang of een snor onder je neus tekenen.