Toen wij (ik ben de zestig al voorbij!) op de school seksuele voorlichting kreeg, zaten we wat giechelig met rode wangen in de schoolbanken. De voorlichting ging toen alleen over hetero-huisje-boompje-beestje.

Seks heette ‘gemeenschap’ en was alleen bedoeld om er kinderen mee te maken.

Toch wisten wij stiekem best dat er ook nog iets anders was dan hetero. Er werd gesmoesd over ‘die vreemde mannen’ verderop in de straat en met de ongehuwde lerares Duits was ook wat vreemds aan de hand.

‘Gelukkig is dat tegenwoordig veel beter’, hoor ik je denken. Maar is dat wel zo?

Bijna de helft van de LHBTIQ+ -leerlingen (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse en queer personen) werd het afgelopen jaar uitgescholden wegens hun seksuele gerichtheid. Ze worden buitengesloten door andere leerlingen en er worden roddels en leugens over ze verspreid. Daar is onderzoek naar gedaan door het COC Nederland . Zij komen op voor de belangen van iedereen die zich niet vindt passen in een man-vrouw-pak.  1.065 Nederlandse leerlingen tussen dertien en twintig jaar deden mee aan het onderzoek.

Een op de vijf ondervraagde LHBTIQ+’s had te maken met licht of zwaar geweld vanwege de seksuele gerichtheid of genderexpressie. Het gevolg is dat deze leerlingen zich vijf keer(!) vaker dan gemiddeld eenzaam voelen en dat het aantal zelfmoorden onder LHBTIQ+ jongeren vijf keer(!) hoger ligt dan bij heterojongeren. Dat is schrikken!

Gelukkig is er groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden, zij hebben Paarse Vrijdag georganiseerd. Dit jaar is dat op vrijdag 13 december en wordt georganiseerd door het GSA-netwerk (Gender and Sexuality Alliance).

Leerlingen en docenten dragen die dag paars (sjaals, broeken shirts, haar, onderbroeken, nagels, petjes… het maakt niet uit wat) om te laten zien dat ze oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties.

De GSA-scholieren vinden dat iedereen de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

In Zaanstad wordt deze Paarse Vrijdag op alle(!) middelbare scholen door de leerlingen georganiseerd.

Van een groot deel van deze scholen hebben leerlingen ook meegeschreven aan de Zaanse Paarse Vrijdag Krant (PVK). Zij hebben persoonlijke verhalen verteld over het hebben van twee moeders, hun LHBTIQ-held, het gebruik van voornaamwoorden en nog veel meer. Er is veel schrijftalent in Zaanstad wat dat betreft!

Tijdens de week voor Paarse Vrijdag gaan veel leerlingen die in zo’n organiserende groep zitten de klassen van hun school rond om Paarse Vrijdag aan te kondigen, en te vertellen waar het voor georganiseerd is en waarom het belangrijk is.

Op diverse scholen vinden ook activiteiten plaats, zoals vorig jaar een ‘positivity wall’ waar leerlingen een positieve boodschap op konden achterlaten. Op sommige basisscholen in Zaanstad wordt ook aandacht besteedt aan Paarse Vrijdag.

Het is een bijzondere en mooie dag waar diversiteit gevierd wordt.

Voor belangstellenden is de Paarse Vrijdagkrant te verkrijgen in bibliotheken en buurthuizen.

De Zaanse Regenboog
Coby Voorn

regenboog zaanse