We ontvingen het persbericht van Zaanstad gisteren: kunst- en cultuurlessen kunnen – met inachtneming van de regels – weer binnen en buiten gegeven worden aan jongeren tot en met 17 jaar. 

Mooi nieuws leek het ons, maar we hoorden dat graag van de doelgroep zelf. We ondervroegen een aantal leerlingen van de Zaanse Theaterschool van Ammes Brandenburg. Tip: oordopjes in:

Persbericht 1:1

Organisaties die kunst- en cultuurlessen voor kinderen en jongeren (tot en met 17 jaar) aanbieden, krijgen meer mogelijkheden. Dit heeft de gemeente Zaanstad besloten. Binnen de huidige coronamaatregelen is er de mogelijkheid om kwetsbare groepen meer ruimte te bieden.’

Wethouder cultuur Annette Baerveldt:

“Wij beschouwen alle kinderen als kwetsbare groep in deze coronaperiode. Sporten mogen zij al, maar wij vinden het heel belangrijk dat kinderen in hun vrije tijd ook creatief bezig kunnen zijn. Daarom hebben we besloten dit toe te staan. Uiteraard moeten de organisaties en kinderen zich wel aan de geldende coronaregels houden, maar wij denken dat daarbinnen genoeg mogelijkheden zijn om actief te zijn en dat is heel waardevol voor onze jeugd”.

Per direct

De verruiming gaat per direct in en geldt voor georganiseerde binnen- en buitenactiviteiten die gericht zijn op de culturele en creatieve ontwikkeling voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar. De activiteiten moeten worden begeleid door een professionele docent. Het gaat dan bijvoorbeeld om muziek, theater, dans of beeldende vorming.

Regels

Uiteraard moeten daarbij de algemene geldende coronamaatregelen in acht worden genomen zoals afstand houden, vooraf aanmelden, mondmaskers dragen, de gezondheidscheck en mogen ouders niet aanwezig zijn bij de lessen. De activiteiten mogen binnen plaatsvinden, mits de locatie groot genoeg is om voldoende afstand te bewaren. Als de lessen ook buiten gegeven kunnen worden heeft dat de voorkeur. Verder geldt het algemene advies om groepsvorming en reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Perspectief en gezond verstand

Burgemeester Jan Hamming:

“Ik ben positief gestemd. De komende periode komen steeds meer mogelijkheden om maatregelen rondom corona terug te draaien. Tot die tijd willen wij kijken wat er binnen de huidige regels wél kan. Als de aanbieders hun verantwoordelijkheid nemen en op veilige manier de lessen organiseren, bieden we onze kinderen alvast wat meer perspectief”.