In Amsterdam willen ze niet meer dat kinderen langs de deuren gaan om Sint Maarten te zingen.

Dit schrijft de gemeente op haar website: “Laat uw kind liedjes aan uw eigen voordeur zingen. Gewoon, voor ú. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Spruitjes bijvoorbeeld.”

In ‘onze’ Veilheidsregio Zaanstreek Waterland is zo’n advies niet gegeven, maar in Wormerland is al wel opgeroepen Sint Maarten ‘thuis’ te vieren. Zaanstad en Oostzaan hebben zo’n oproep niet gedaan. Burgemeester Hamming zei tegen De Orkaan dat hij zelf wel ging uitdelen, maar alles volgens strenge regels.

Wormerland

Burgemeester Michel van Wormerland stelt dat na overleg met de scholen de gemeente een dringend beroep doet om Sint Maarten thuis te vieren:

“Wel of niet deelnemen is een eigen verantwoordelijkheid van ouders. Desalniettemin vraag ik inwoners begrip te hebben voor de situatie en Sint Maarten dit jaar thuis te vieren. Hoe ongelooflijk jammer ik dit ook vind, de realiteit vraagt ons om op dit moment zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.”

Sint Maarten is geen evenement, verbieden kan dus niet volgens Wormerland:

“Mocht u toch de straat opgaan met uw kinderen, dan vraag ik om zich te houden aan de coronaregels en te respecteren dat er mensen zijn die, vanwege de huidige omstandigheden, de deur niet open doen.”

Amsterdam

Op de website van de gemeente Amsterdam wordt ook opgeroepen niet langs de huizen te gaan:

“zingend langs de huizen met een lampion om snoep te scoren? Nee, dit jaar even niet. Hopelijk wel weer volgend jaar. Het aantal coronabesmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland neemt nog steeds toe. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept op om Sint-Maarten niet op straat te vieren.”

VVD-fractievoorzitter Stephanie Onclin vindt de Amsterdamse oplossing maar niks (vooral de ‘spruitjes’-suggestie).

Noord-Holland Noord

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (kop van Noord-Holland) geeft na na overleg van het Regionaal Beleidsteam op 22 oktober al het dringende advies om de viering van Sint-Maarten niet door te laten gaan.

Het risiconiveau van onze regio is vandaag gestegen van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. Daarom is het dringende advies van de veiligheidsregio geen Sint-Maarten te vieren. Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen.

De foto boven komt uit het gemeentearchief van Zaanstad.