Overzichten en lijstjes horen bij deze tijd van het jaar, en wij zouden ervan moeten genieten om deze samen te stellen.

Monter begonnen we aan de selectie van een Video Top-10. Daarbij liepen we ons YouTube-kanaal door vanaf dag één van dit jaar. Maar daar begon de ellende.

Onze befaamde Blotebillenduik in het Twiske was keihard verwijderd door de YouTube-politie, terwijl de edities van 2017 en 2018 nog gewoon online staan.

Verder werden we keihard gedwongen darlings te killen. Bij een eerste selectie bleven we zitten met tweeëndertig filmpjes die we graag in de lijst zouden willen opnemen.

Dat deed ons besluiten de Top-10 om te katten tot een Top-20. 20 past ook prima bij 2020, nietwaar?

We tonen onze minuutjes op chronologische volgorde:

20. Preventief fouilleren 14 februari 2019

Volkomen onschuldig verlieten we de Bullekerk, vervuld van alle plannen en de (nog niet helemaal-) officiële overdracht… maar daar liepen we in een fuik. We waren er gloeiend bij:

19. Handhaven Westerkoog 23 februari 2019

Al in 1977 is in goede harmonie, samen met de buren een schutting geplaatst tussen twee voortuinen aan de Kopakker in Koog aan de Zaan… (Gelukkig werd ons filmpje ook door wakkere gemeenteraadsleden gezien.)

18. Sluiting Park Nauerna 8 maart 2019

Op advies van de GGD zou Zaanstad Afvalzorg verzocht hebben park Nauerna voor onbepaalde tijd te sluiten naar aanleiding van een onderzoek naar veilig recreëren. Wij klommen soepel over hekken en namen een kijkje bij de vervulde drab:

17. Van de wagen, Wormerveer 12 maart 2019

Simon ‘komt van de wagen’ en hij komt uit Zaandam… Hij viel tussen wal en schip. Zijn Corina is inmiddels overleden.

16. Gedenkboek Joodse Zaankanters 31 maart 2019

In het stadhuis van Zaanstad ligt een boek met de namen van 171 Joodse inwoners van de zeven voormalige Zaangemeenten die in de oorlog zijn vermoord. Niet veel mensen weten dat er elke dag een bladzijde van het boek omgeslagen:

15. Geboorte drieling 14 april 2019

We werden gebeld door de boer! Met het eten nog aanraakbaar achter de huig snelden we ons naar de boerderij om de geboorte mee te maken. Eerder zagen we stier Johan al geboren worden.

14. Tussen de rails 12 april 2019

The Eagle Has Landed, de klus is geklaard, de missie volbracht! En wij keken mee vanuit de lucht!

13. Ontdekking in oude Kredietbank 2 mei 2019

Een stoffig filmpje van een alles behalve stoffige archivaris! Wij vinden archiefbaas Hoving een held in pak.

12. Voetgangersbrug Station Zaandam 9 mei 2019

Maandag 20 mei werd de voetgangersbrug die in 1983 werd gebouw, voorgoed gesloten.Wij legden nog een keer vast hoe het ook alweer liep. Geinig weetje: de OEN-Award 2019 bestond dit jaar uit een stukje brug. Hij werd gewonnen door het gemeentearchief en staat nu in de vitrine van het stadhuis.

11. Kerosine-lozing Krommenie 22 mei 2019

Of het kerosine was weten we nog niet, het was smerig en kwam hoog uit de lucht. Helaas maakte niemand er serieus werk van om het uit te zoeken. Als je het er niet meer over hebt, verdwijnt het vanzelf…

10. Onttrekkingsdienst Bullekerk 26 mei 2019

De kerkelijke spullen, zoals de bijbel en dooprollen, worden overgebracht van de kerk aan de Westzijde naar de Noorderkerk. Gewoon in een bus van Hellingman. Merel Kan schreef erover.

9. Frikadellen voor stakers 28 mei 2019

Terwijl zijn collega’s staakten bij het Zaanse kantoor van Connexxion aan de Sluispolderweg, liet buschauffeur Paul-Peter de Dood de frikandellen vrolijk dansen in zijn frituurpan in Oostzaan.

8. Brugwachtershuisje (nu gesloopt) 10 augustus 2019

Het brug/sluiswachtershuisje van de Wilhelminabrug is samen met dat van de Beatrixbrug gesloopt zodat aannemer Heijmans verder kon. Ook keken we onder de rok van de brug die verdween.

7. De rattenvanger van Zaanstad 20 augustus 2019

Hij kent de weg, heeft gesprekjes met de boer, de mensen van de dagopvang, weet welke pony’s pittig zijn, kalmeert de hond, praat met geiten en schiet de ratten.

6. Forum voor Democratie Congres FvD075 3 september 2019

We zagen schaatsende mensen, de Afsluitdijk (Thier keek ernaar alsof hij hem eigenhandig had gebouwd), weidse vergezichten over velden van toen er nog geen asielzoekers woonden… nou ja, alles van toen geluk nog gewoon was. De bombastische filmmuziek zorgde voor het beetje extra.

5. Schimmel Rosmolenstraat Zaandam 12 september 2019

Als Orkaan komen we graag bij de mensen thuis. Meestal…

4. Vleermuis-ontdekking Fortuinterrein 15 september 2019

Een ‘happy Little Accident’ noemt huisbioloog David Sluis David het terrein, dat uitblinkt in diversiteit en, dat zich juist door verwaarlozing, heeft kunnen ontwikkelen tot een diverse, binnenstedelijke biotoop die zowel nuttig als rijk is.

3. Dam tot Dam Hekkensluiter Elif 22 september 2019

Het was een bijzondere editie van de Dam tot Damloop, met een speciale rol voor de hulpverleners.

2. Biomassacentrale 12 november 2019

We reden langs de geplande biomassacentrale naast het Pascal College in Zaandam, toen we tot onze verrassing bergen houtsnippers achter de overheaddeur ontdekten…

1. Kerstster terug 4 december 2019

Tijdens een toespraak gaf de burgemeester de oude/nieuwe ster de naam Kaaijkster.