‘Waar blijft de wereld?’ In 2015 plaatsten we een interview met de fotografe Anjo Kan die met spullen van Et Buut naar Lesbos ging, als druppel op een gloeiende plaat die na vier jaar niet in hitte heeft ingeboet:

‘Ik snap weinig van politiek, maar zie dat er onmenselijk leed is, dat wij beschaafd zouden zijn, dat er geld is, en dat de hulp nu met brakke schoenveters aan elkaar wordt geknoopt door welwillende vrijwilligers zonder geld en ervaring.’

Je zou er cynisch en moedeloos van worden… Zo niet Truus Vegter en Sarah Angenent. In februari gaan ze naar Lesbos om vluchtelingen te helpen. Daar iets te doen.

Al vier jaar zetten Truus en Sarah zich in voor de integratie van nieuwkomers in de Zaanstreek. De verhalen over mensen die ‘aankomen’ kennen ze. Van mensen die voorbij de eerste opvangkampen konden komen en de Zaanstreek wisten te bereiken.

Per 2020 dragen zij de coördinatie van taalcafé De Sluis over. Hun werk was van onschatbare waarde, maar werd – vinden wij, daar zijn we even eerlijk in – niet op waarde geschat door onze gemeente.

Truus en Sarah kiezen ervoor positief te blijven en ze nemen afscheid met een inzamelingsactie en zorgen persoonlijk dat het geld terechtkomt bij de vrouwen en kinderen in kamp Moria. Om hun Sluisperiode gepast af te sluiten, gaat het Zaanse duo terug naar het begin: het Griekse strand waar vele vluchtelingen aankomen in Europa. De Nederlandse stichting ShowerPower runt een safehouse vlakbij kamp Moria. Dagelijks worden groepen vrouwen en kinderen uit het kamp opgehaald om te komen douchen. Ze krijgen ook een gezonde maaltijd, nieuw ondergoed, een paar uur rust en aandacht van de vrijwilligers.

“We realiseren ons dat we de situatie op Lesbos niet kunnen veranderen, maar we kunnen wel een lichtpuntje zijn voor mensen die het zwaar hebben. Hopelijk is dat voor hen genoeg om het weer even vol te houden.”

Behalve dat Truus en Sarah vrijwilligerswerk gaan doen in het safehouse, nemen ze meer dan €3000 aan donaties mee – en de teller tikt elke dag door. Vanwege dit overweldigende bedrag is het duo in overleg met de stichting gegaan. Aan sportbeha’s is veel behoefte, maar die zijn op het eiland niet te koop. Ook raken steeds meer kinderen depressief door de uitzichtloze situatie waarin zij leven. Daarom zamelen Sarah en Truus ook kinderparaplu’s in, als bescherming tegen de regen en een vrolijke noot in het kamp.

“We hebben wat berekeningen gedaan en alles bij elkaar genomen – van huur voor het safehouse tot schoon water tot nieuw ondergoed – kunnen we voor elke €5 een vrouw of kind helpen.”

Met foto’s en filmpjes houden Truus en Sarah hun achterban op de hoogte, en laten ze zien waar ze de donaties aan besteden. Je kunt hen volgen op Facebook .Wil je een supportbeha of kinderplu doneren? Mail dan naar regeltruus@gmail.com. Geld doneren kan hier.

truus en sarah