Deze week heb ik een boek gelezen: Het meisje met vlechtjes. Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog.  Ik was er zwaar onder de indruk van. Het was niet alleen spannend het was ook indrukwekkend, heftig maar mooi. Je gaat er helemaal in mee met de gevoelens. Nieuwsgierig geworden? lees snel verder.

Door Orkaankracht Noa.Y

Het verhaal gaat over een meisje van 15 jaar dat Freddie heet. Ze leeft samen met haar zus Truus (18 jaar) en haar moeder in de tweede wereldoorlog. In het begin van de oorlog brengen Freddie en haar zus alleen maar krantjes rond en hun moeder vangt Joden op. Tot ze op een dag gevraagd worden voor het grotere verzet. Ze moeten hoog geleiden nazi’s verleiden en in het bos brengen waar de mannen omgebracht worden. Tot ze zelf een pistool krijgen. Freddie worstelt met haar gevoelens over angst, moed, twijfel en trots. Wie kan ze nog vertrouwen en wie niet.

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van het jongste verzetsmeisje: Freddie Oversteeg die dus samen met haar zus Truus in dezelfde verzetsgroep zat als Hannie Schaft.

Ik vond het boek heel mooi omdat je echt ziet merkt hoe je Freddie langzaam verandert in een ander persoon en ik moet toegeven in het begin had ik het ook niet door totdat ik me realiseerde dat ze aan het begin een ander meisje was. Ook vond ik het spannend en heftig, ik had het dan ook in een dag uitgelezen. Je realiseert je ook wat er met je kan gebeuren als je zoiets overkomt en wat het verzet allemaal voor ons gedaan heeft. Ik zeg er wel eerlijk bij dat het dus best heftig kan zijn dus ik raad de leeftijd 12+ aan.

Ik zou dit boek dus erg aanraden. Je kan het bij bol.com bestellen voor 16,50 euro. Je kan het natuurlijk  ook bij de bibliotheek lenen. 

Hopelijk veel leesplezier

Freddie Oversteegen (foto Anjo Kan)

_______________________________

Freddie, Truus en Hannie waren ook in de Zaanstreek actief. Monumenten Spreken maakte er een minidocumentaire over, waarin ook Freddie (dan al bijna 90) wordt geïnterviewd.