Wel school, maar geen afscheidsreceptie voor burgemeester Tange, geen NLdoet, geen theatervoorstellingen, minder concerten en kerkdiensten, geen vrijdaggebed in moskee en geen sportwedstrijden. Bij Pathé en De Fabriek wordt het aantal plaatsen gemaximaliseerd.

Zaans Museum, Zaantheater, de KunstGreep, de Kaasfabriek, Groote Weiver en de Bullekerk gaan deze maand dicht. De meeste sportwedstrijden zijn tot 31 maart afgelast.

Het kabinet heeft besloten dat alle evenementen in maart waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen niet door mogen gaan vanwege de kans op besmetting met het coronavirus.

Basisscholen en het middelbare onderwijs blijft voorlopig open, universiteiten en hogescholen zijn gesloten.

In Wormerland is de afscheidsbijeenkomst van burgemeester Tange op vrijdag 13 maart geschrapt. De rondtour door de gemeente gaat wel gewoon door.

Het Oranje Fonds, de organisator van NLdoet, roept deelnemende organisaties op hun activiteiten uit te stellen. Het college van B&W van Zaanstad zou op vrijdag 13 en zaterdag 14 aan diverse activiteiten meedoen maar heeft aangekondigd deze dagen geen vrijwilligerswerk te doen.

De kerkdiensten in de Noorderkerk Zaandam zijn t/m 31 maart alleen online te volgen. Zondag 15 maart om 10.00 uur zal de eerste kerkdienst zonder publiek plaatsvinden onder leiding van dominee Sjaak Visser.

In de Sultan Ahmet moskee en de Essalam moskee in Zaandam wordt geen vrijdaggebed gehouden.

Cultuur

Het Zaantheater heeft alle voorstellingen voorlopig afgelast. Dat geldt ook voor De KunstGreep in Oostzaan, de Kaasfabriek in Wormer, Cultureel centrum De Bullekerk en de Zuidervermaning in Westzaan.

In De Groote Weiver in Wormerveer zijn in maart geen optredens en voorstellingen meer. Podium De Flux beslist vandaag (13 maart) over het al dan niet doorgaan van concerten, een deel is al afgelast. Dat geldt ook voor een deel van de concerten bij De Flux aan de Westzijde (muziekschool).

Het Zaans Museum is tot 31 maart gesloten.

Sport

De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden deze maand afgelast. Ook wordt er niet gespeeld in de volleybal-competitie en dat geldt ook voor waterpolo, zwemmen en tennis. De Korfbalbond heeft alle wedstrijden tot 31 maart afgelast. KZ traint ook niet meer tot die datum. Ook atletiekvereniging Lycurgus heet alle trainingen en evenementen tot de 31e afgelast.

Bioscopen

De Pathé bioscopen blijven open, maar de capaciteit wordt gemaximaliseerd op 100 bezoekers in een zaal of foyer. Ook is er vrije stoelkeuze zodat je kunt kiezen waar je gaat zitten.

Bij Filmtheater De Fabriek is er voorlopig een beperkte zaalcapaciteit (zaal 1 maximaal 40 bezoekers, zaal 2 maximaal 30 bezoekers).


Foto onder: Burgemeester Peter Tange geeft tijdens de laatste vergadering zijn (tijdelijke) waarnemer, wethouder en loco-burgemeester Rob Berkhout, een ‘boks’ in plaats van een hand bij het overdragen van de ambtsketen, op de achtergrond raadslid Ronald Hendriks die tijdelijk voorzitter van de gemeenteraad wordt. De tour van Tange gaat vandaag wel door, de afscheidsreceptie in de sporthal niet.

berkhout tange box