Vraag je je af waarom van de overheid alle evenementen met meer dan 100 mensen nier meer door mogen gaan, maar de scholen met soms wel 1500 leerlingen open blijven? Lees dan snel verder want in dit artikel leggen we het je uit.

Eergisteren heeft Mark Rutte, de minister-president, samen met de overheid, besloten dat de scholen open moeten blijven. Sommige scholen waren het er niet mee eens en hebben alsnog de deuren gesloten.

Door: Noa Yska

Veel leerlingen vinden het een rare beslissing. Ze vinden het raar dat evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast maar dat scholen met soms wel 1400 tot 1500 leerlingen open blijven.

Het argument van de minister-president is dat het belangrijk is om de scholen open te houden voor de samenleving. Want als de scholen dicht gaan moeten sommige ouders thuis blijven bij hun kinderen en die ouders kunnen dan dus niet werken en omdat moment hebben we juist veel werkende mensen/ouders nodig.

We hebben bijvoorbeeld politie nodig en brandweer maar ook bouwvakkers en loodgieters . En natuurlijk dokters. Volgens het RIVM is het nog niet nodig om de scholen te sluiten. Mark Rutte zegt dat het sluiten van scholen momenteel heel weinig bij draagt bij het bestrijden van de crisis.

Voor nu blijft het dan nog op: geen handen schudden, goed je handen wassen en niezen of hoesten in je elleboog.

_______________________________

Gisteren interviewde Edwin Kleiss de burgemeester. De Junior-redactie vroeg hem de scholen-vraag voor te leggen aan burgemeester Jan Hamming. Dat deed hij. Luister maar:

De burgemeester sprak ook een filmpje in:

Donderdag werd besloten alle hogescholen en universiteiten te sluiten. Alleen blijven de scholen in het basis- en middelbaar onderwijs open.
Volgens de burgemeester sturen de scholen aan om leerlingen zo veel mogelijk te verspreiden in de pauzes. Dat kan zijn door pauzes te verdelen en niet te veel leerlingen in de aula’s en gangen te laten zijn op hetzelfde moment.

 

op de foto boven zie je de Junior-redactie van het Zaanlands in actie.