Ook niesbuien of tranende ogen in deze tijd van het jaar? Misschien ben je allergisch voor de Hazelaar?

De Hazelaar is een hoog opgaande struik (bijna boomachtig) uit de familie van de Berken. Welbekend zijn de hazelnoten die deze plant in het najaar produceert. De Hazelaar staat nu vol in bloei, wat sterk opvalt doordat er nog geen blad aan de boom zit; een zogenaamde naaktbloeier. Van verre kun je ze dan ook al herkennen aan de bleekgele katjes die naar beneden hangen.

Hazelaar mannelijke bloeiwijze

De hangende katjes zijn de mannelijke bloeiwijze die het stuifmeel produceren. Veel mensen zijn allergisch voor dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd. De boom is eenhuizig en dit betekent dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloeiwijzen op een plant zichtbaar moeten zijn. Waar zitten de vrouwelijke bloeiwijzen? Dan moet je iets nauwkeurig kijken want ze zijn klein en redelijk onopvallend nu. Het zijn roodachtige organen (stijlen) die verspreid in de bladoksels over de takken voorkomen. Na bevruchting zal hier dus uiteindelijk een hazelnoot uit groeien. Na de bloei komen de bladeren pas tevoorschijn. Het zijn eironde gezaagde bladeren.

Hazelaar vrouwelijke bloeiwijze
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1795405

Als je Hazelaar zegt, zeg je Hazelnootboorder. Dit is een kleine grappig uitziende kever uit de snuitkeverfamilie. Als de hazelnoten nog een zachte schil hebben legt hij een ei in de hazelnoot. Daar gebruikt hij zijn lange snuit voor. Hij boort als het ware een gat in de hazelnoot, vandaar zijn toepasselijke naam. Daarna legt hij een ei in het boorgat en daaruit komt een larve tevoorschijn ( bij alle kevers komt uit het ei een larve). De larve groeit op in de hazelnoot de komende maanden en komt er pas uit bij het vallen van de hazelnoten. Daartoe moet de larve door de harde schil van de hazelnoot heen bijten/knagen, een knappe prestatie. Daarna kruipt ie in de grond en verpopt zich daar (alle kevers kennen een popstadium) en kan daar jaren blijven. Tenslotte kruipt de volwassen snuitkever uit de grond en is de cyclus rond. In Zuid-Europa is de Hazelnootboorder een plaaginsect.

In Zaanstad is de Hazelaar veelvuldig aangeplant (of verspreid door natuurlijk uitzaaien), zo staat o.a. de Jagersplas er vol mee. Het is een mooie decoratieve struik/boom, met natuurlijk lekkere hazelnoten (die vaak slecht ontwikkeld zijn in de Jagersplas).

Hazelaar blad
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=204437

En toen kwam er een Hazelnootboorder met een lange snuit, en die blies zo dit verhaaltje uit.., HATSJOE!

Groentjes!

Foto Hazelnootboorder: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1263493