De herfst staat voor de deur. De eerste bladeren zijn al gevallen, de luchten worden grijzer, paddenstoelen komen overal de grond uit en wind en regen zullen toenemen. Een ander verschijnsel van deze periode is de plotselinge aanwezigheid van enorm veel spinnen.

Zoals je zelf misschien al gemerkt hebt, duiken ze overal ineens op. Verschillende spinnensoorten zijn zowel in de tuin als in het huis te vinden in grote aantallen. Maar waarom juist nu het weer kouder wordt? Het antwoord is best simpel. Deze dieren houden niet van de kou en vluchten daarom graag naar een warmere plek. En die kamertemperatuur binnenshuis is dan best aantrekkelijk… Ook is het de tijd om te paren voor veel spinnen dus de mannetjes zijn volop aanwezig, zoekende naar een vrouwelijke soortgenoot. Een tweede reden is dat de spinnen zich in de zomer vol hebben gegeten waardoor ze nu op hun grootst zijn. Moeilijk te missen dus!

De kruispin

Misschien wel de bekendste tuinsoort is de kruisspin. Gemakkelijk te herkennen aan het witte kruisvormige patroon op de rug. Gelovig zijn ze waarschijnlijk niet, ze komen aan het kruis door een bepaalde stof die in hun lichaam wordt opgeslagen. Deze drukt van binnen tegen de spinnenhuid waardoor de bovenste laag van dit kruisvormige netwerk een witte kleur krijgt.

A close up of a spider Description automatically generated with medium confidence

Het belang van spinnen

Voor veel mensen zien spinnen er maar gevaarlijk uit. Het klopt dat er spinnen bestaan die genoeg gif hebben om zelfs een mens mee neer te halen, maar dit gaat niet over de soorten die in Nederland voorkomen.

De webben die de spinnen vormen, zijn bedoeld om insecten mee te vangen. Zonder deze spinnen zouden veel insecten het veel beter doen waardoor er een grote kans is op plagen van bepaalde soorten in je huis. Soorten die zelfs gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. Ook voor hele andere doeleinden zijn spinnen van grote waarde voor de mens. De draden van spinnenwebben zijn zo sterk en nemen veel energie op waardoor het een goede toevoeging zou zijn voor bijvoorbeeld kogelvrije vesten, al blijkt het namaken van deze draden een penibele klus. Daarnaast kan het in de medische wereld gebruikt worden om op een snelle manier wonden te dichten, wat zelfs al gedaan wordt door stammen in de tropen.