De kermis is in de stad! Maar dit jaar is het geen gewone kermis: het is een Corona-kermis. Junior Orkaankracht Sophia Westerman ging erheen om te ervaren wat dat is.

Afgelopen vrijdag ging ik naar de kermis op De Burcht in Zaandam. Er was maar een ingang, en daar liep ik doorheen. Het eerste wat je ziet zijn de pijltjes voor de looproutes. Dus ik volgde de route en tussen door ruik je de heerlijke Oliebollen en Churros. Maar ja, daar kwam ik niet voor.

Ik liep verder langs de kraampjes en de attracties, het leek heel even weer net als vroeger zonder Covid-19. Je hoort iedereen kletsen en lachen, je ziet hoe iedereen lol aan het maken is. Eventjes weg van al die nare tijden.

Zelf merkte ik weinig verschil met ‘vroeger’. Maar dat zal voor de kermismensen misschien anders liggen. Ik besloot de Suikerspin-vrouw te interviewen:
-Hoe is het voor jullie gegaan tijdens Corona?
De kermis mocht niet open door Covid-19 dus er kwam geen geld binnen waardoor wij dus geen inkomen hadden en we waren heel erg onzeker, want wij wisten niet wanneer de kermis weer open zou mogen gaan.

-Zijn jullie al op andere plekken geweest?

Hiervoor waren we in Hoorn en dit is onze 2e bestemming en we weten niet zeker of we hierna al op een andere plek kunnen staan.

-Komt er ook nog 1 euro dag en/of vuurwerk?
Ik zelf denk dat dat niet door gaat, omdat dat te veel mensen trekt en de regel is juist dat we zoveel mogelijk afstand moeten nemen.
Zaanstad liet weten dat de:
Kermisattracties ruimer zijn opgezet, bij sommige attracties geldt een mondkapjesplicht, er zijn verplichte looproutes en het aantal bezoekers wordt streng in de gaten gehouden. Matrixborden bij de ingangen geven aan hoe druk het is op dat moment en als het maximum aantal bezoekers wordt bereikt, zal de kermis (tijdelijk) sluiten. Gastheren en –vrouwen wijzen bezoekers op de regels en de gemeente zet extra handhavers in. Beveiligers zien erop toe dat de veiligheid gewaarborgd blijft en iedere avond sluit de kermis wat vroeger dan voorgaande jaren.
In de tijd dat ik er was, werd het maximum aantal bezoekers niet bereikt: iedereen was welkom, en weinig mensen droegen mondkapjes.