Sommige vogels roepen hun eigen naam, en dat maakt de herkenning stukken eenvoudiger. Vandaag de aandacht voor 2 soorten die sterk op elkaar lijken qua uiterlijk, maar niet qua zang…

Stel je ziet in je tuin een klein grijs-gelig ongetekend vogeltje, en stel je ziet in je tuin een klein grijs-gelig ongetekend vogeltje…

Ze zien er hetzelfde uit en alleen echt doorgewinterde vogelaars zullen het verschil opmerken. Het zijn de Tjiftjaf en de Fitis. Beide zijn trekvogels. In het winterhalfjaar zie je ze ook niet, dan zitten ze in warmere oorden, maar vooral daar waar wat te eten is. Ze hebben beide fijne puntige snaveltjes. Dit is een aanwijzing voor hun dieet, want ze eten vooral insectjes en andere kleine ongewervelden.

De Tjiftjaf trekt eerder weg uit de overwinteringsgebieden in Afrika, en je kunt hem reeds nu steeds vaker horen. De Fitis zal de komende weken zijn opmars maken, dus we hebben tijd om te oefenen. Het zijn beide zeer algemene vogels, en als je je eenmaal bewust bent van hun gezang, dan kun je er in de juiste biotopen (de leefomgeving van soorten) er over struikelen. Ze houden van bomen en struiken. Daar struinen ze de takken af op zoek naar eten. Hun nest wordt gemaakt in voornamelijk struiken. Struiken met doornen zijn wat dat betreft handig, want daar hebben o.a. katten een hekel aan: de perfecte fortificatie! Maar goed, dan nu hun zang. De roep laat ik even zitten, want ook die lijkt heel veel op elkaar.

De Tjiftjaf, heet in het Engels ook Chiffchaff, dat moet iets met zijn zang te maken hebben? Zoals de Grutto, O Grut- O Grut roept, roept de Tjiftaf…, ach luister zelf maar..

 

Dan de Fitis. Deze is wat minder duidelijk, maar met een beetje kinderlijke fantasie kun je dit inprinten. Dit laatste betekent ruim gezegd, dat je bij de eerste keer dat je iets leert, je een associatie legt (in je hoofd) tussen idg geluid en een vogelnaam, en nooit meer vergeet.

Denk aan de eerste lettergreep van de Fitis, de Fi.

Dit klinkt direct al hoog in toonhoogte, vind je niet? Dan volgt een gerekt en in toonhoogte dalend riedeltje van ca 2 seconden. Een beetje wiebelend en slissend alsof hij net 10 neuten achter zijn kiezen heeft. Maar maak ook vooral je eigen associatie.  Luister een paar keer achter elkaar naar de Fitis, en hoppa, weer twee soorten in je achterzak!

 

Groentjes!

PS: i.v.m. de volksgezondheid rondom het Coronavirus, houdt je aan de gegeven leefregels, ook tijdens vogelen!