Wie tikt ook alweer tegen het raam, en wie is klein van stuk maar met een groots volume? Vandaag twee alledaagse soorten; de Roodborst en de Winterkoning.

Weemoedig en opgewekt tegelijkertijd klinkt zijn parelende zang vanuit het lover. Het brengt rust in je hoofd, het gezang van de Roodborst. Een veel geziene en niet schuwe vogel, die Roodbost. Nog vorige week vloog er zich één te pletter tegen mijn achterraam. Hij was terstond dood: “gelukkig hebben we de foto’s nog..”

Roodborst, detail

Bijzonder is dat zowel het mannetje als het vrouwtje zang vertonen en je kunt dit vrijwel het gehele jaar horen. Gratis en voor niets! Het mannetje en vrouwtje zijn identiek qua uiterlijk. Op de foto kun je mooie details zien van het verenkleed.

In de paartijd wekt de rode borst, als een stier op een rode lap, agressie op.

Broedterritoria worden dan ook fel verdedigt door zowel man als vrouw en als ‘buitenstaander’ kun je beter niet die rode lap laten zien. De Roodborst is nu nog volop te horen. In parken, tuinen en struwelen. Gaat dat horen!

 

Winterkoning

Winterkoning

De Winterkoning is bijna de kleinste Nederlandse zangvogel (op de beide Goudhaan-soorten na). Hij kan trouwens hard geraakt worden door strenge winters, niet iets wat bij zijn naam gaat. Hoe klein en guitig hij ook is met zijn opgewipte staart, hij kan een enorm geluid uit zijn keeltje persen. Het is een explosief geluid vol met trillers en tempowisselingen. Dat past ook bij zijn gedrag, een vogel met ADHD zou je bijna zeggen. Gehaast en rusteloos. Idem zijn zang, het is eigenlijk onmiskenbaar. Ook deze zang kun je bijna het gehele jaar horen.

Echt een soort die je in je ‘vogelbulair’ moet hebben. KOMT IE!!

 

 

Groentjes!

PS: i.v.m. de volksgezondheid rondom het Coronavirus, houdt je aan de gegeven leefregels, ook tijdens vogelen!