Dat Sinterklaas welkom is in Nederland is geen geheim.

Hij brengt cadeautjes mee en wie kan daarop tegen zijn? Daarbij is het een sociaal bewogen man, die graag zorgt voor een fijn feest voor elk kind in Nederland.

Dat is de reden waarom hij bijvoorbeeld heeft besloten dat stoute kinderen niet meer mee hoeven in de zak naar Spanje en dat piet geen roe meer hanteert. De man mag oud zijn, hij blijft niet stram hangen in het verleden. Tijden veranderen nou eenmaal.

Door: Merel Kan

Als de goedheiligman in de Zaanstreek is, heeft hij de luxe van maar liefst twee (!) logeeradressen. In Westzaan in ‘t prachtige Reght Huys en – sinds dit jaar – heeft hij een gloednieuw onderkomen in Het Blok in Krommenie. Voorheen sliep hij in het oude burgemeestershuis, maar daar is de boel verzakt.

We waren benieuwd naar de mening van Sinterklaas over zijn logeeradressen en over Zaanse kinderen. We mailden de perspiet een interviewverzoek en kregen per omgaande antwoord:

‘Wat leuk! Sinterklaas spelt De Orkaan elke dag van voor naar achteren en weer terug! Ook als hij in zijn paleis in Spanje zit geniet hij op die manier van messcherp, ijzersterk Zaans nieuws van het hoogste niveau! Jullie zijn welkom!’

Met blozende wangen toog ik naar zijn adres aan Dr. Kuyperkade nr.5 in Krommenie. Ik keek mijn ogen uit! Wat een gezelligheid, een warm bad! Vrolijke muziek, een pepernotenmachine, een swingende knuffelbeer, de geur van warme chocomelk, pepernoten, speculaas, zijn slaapkamer met een prachtig hemelbed, en in het midden van een kamer zat Sinterklaas op zijn troon. Er waren zojuist een hoop kinderen op bezoek geweest, maar nu had onze bebaarde held alle tijd voor mij!

Voorzichtig naderde ik hem, knielde voor hem neer en gaf een kus op zijn grote ring. Daarna zocht ik een plekje op zijn schoot. Stiekem trok ik aan zijn baard om te checken of we met de echte vandoen hadden. Sint riep ‘Auw’, dus dat zat wel snor.

‘Zo’, begon Sinterklaas, ‘wat wil je allemaal van me weten, toppertje?’

Ik verschoot van kleur. Mijn voorbereiding was nul. Geen vragen. Om tijd te winnen drukte ik mijn neus in zijn engelenhaar. Ineens wist ik wat ik wilde weten: ‘Welke zeep gebruikt u, Sinterklaas?’

Als de oude man al verbaasd was, liet hij het niet merken: ‘Maja. Dat is een Spaans merk, het hydrateert, bevat olijfolie en houdt mijn huid jong en soepel.’

Juist ja. Er viel een stilte. Maja. Ik legde mijn hoofd op zijn schouder. Zo bleven we zitten.

Dromend over Spanje, avonturen met de stoomboot, het grote boek dat vaak verdween, Amerigo op de daken, pietjes door de schoorsteen, en over het heilige vertrouwen dat kinderen in grote mensen hebben.

‘Alles komt goed’, fluisterde de Sint, ‘dat komt het altijd.’

_____________________________

Morgen, zaterdag 23 november kan je het Sinterklaashuis bezoeken van 11.00 uur tot 15.00 uur. Entreekosten: €1,- per persoon, en de burgemeester komt ook!