De Zaanse LHBTQ-organisaties organiseren in 2020 de eerste Zaanse Regenboogweek van 13 tot en met 20 juni. Afsluitend zal er een ZaanPride optocht door het centrum gaan. Oscar Bodelier van de Zaanse Regenboog vertelt hier meer over.

Wat is de Zaanse Regenboog?

Wij zijn een groep mensen uit Zaandam die de LHBTQ-gemeenschap zichtbaarder maken. Wij ondersteunen de organisaties en activiteiten en laten iedereen beter samenwerken. Elke maand is er een netwerkbijeenkomst zodat mensen in Zaandam elkaar ook weten te vinden.

Waarom gaan jullie de Zaanse Regenboogweek organiseren?

De LHBTQ-gemeenschap is niet goed zichtbaar in Zaanstad. Zaanstad is een Regenbooggemeente, maar je merkt niet dat het leeft. Het verschil in zichtbaarheid van LHBTQ tussen Amsterdam en Zaanstad is bijvoorbeeld heel groot. Maar dat betekent niet dat hier geen LHBTQ’ers zijn! Met de Regenboogweek maken we zichtbaar dat ook in deze stad LHBTQ’ers erbij horen. Het wordt een week waarin iedereen trots kan zijn op wie ze zijn.

Wat voor activiteiten zijn er tijdens deze Regenboogweek?

Er komen activiteiten met verschillende thema’s. Een voorbeeld is transgender. We organiseren een speciale filmavond in de Fabriek en zijn bezig met het maken van een expositie over transgenders. Maar we beginnen de week op de Zaan. Met sloepjes en rondvaartboten gaan we over de Zaan varen. Dat is ook meteen de aftrap met alle mensen die meedoen. Iedereen is uitgenodigd in de sloep, dus wees welkom! En dan op 20 juni valt alles samen tot de ZaanPride.

De afsluiter is een ZaanPride. Wat is dat?

De ZaanPride sluit de week af. Het wordt een grote optocht, waarin iedereen die meeloopt zichzelf kan zijn. We lopen door het Centrum naar de Bullekerk. Daar is op die avond een programma met entertainment, muziek en een groot afsluitfeest. Nog niet alles is ingevuld. Dus hierbij wil ik ook de jongeren oproepen om mee te helpen met de organisatie.