Het bespelen van een muziekinstrument is goed voor je motoriek, je creativiteit, en je traint je hersenen.

Als je samenspeelt in een orkest leer je rekening te houden met andere muzikanten, terwijl je ook nog eens een hoop lol kan hebben!

De Zaanstreek beschikt over verschillende samenspeelgroepen waar je terecht kan, waarvan er negen de krachten harmonieus gebundeld hebben onder de naam OrkestZ.

We maakten een handig overzicht van de lessen die je bij de verschillende muziekverenigingen kan nemen. Het mooie is dat je bij allen de mogelijkheid krijgt in te stromen in het orkest. Sterker nog: dat zou top zijn!

Apollo Zaandijk – Koog aan de Zaan

Al snel kun je meespelen in het Opleidings-orkest. De instrumenten die bespeeld worden in het orkest zijn: Klarinet, Dwarsfluit, Hobo, Fagot, Saxofoon, Trompet, Trombone, Waldhoorn, Tuba, Bas-tuba, Pauken, Bariton, Euphonium, Drums en diverse soorten slagwerk.

Fanfare-orkest Onderling Genoegen – Krommenie

Er zijn gediplomeerde docenten voor saxofoonles, klein koper, groot koper, waldhoorn, slagwerk en melodisch slagwerk. Het opleidingsorkest heeft ongeveer 20 leden en je leert er samenspelen. Het is een opstap naar het fanfareorkest. Er wordt vlotte, overwegend moderne muziek, gespeeld.

Harmonie Soli Koog-Zaandijk – Wormerveer

Er zijn lessen te volgen via gediplomeerde docenten in de omgeving, en er zijn ook afspraken met Fluxus gemaakt. Je kan als lid van Soli een instrument in bruikleen krijgen. Als er veel nieuwe inschrijvingen komen dan start Soli weer een opleidingsorkest. Gewoon doen dus!

Harmonie Soli Zaandam – Zaandam

Er worden klarinetlessen, saxofoonlessen, en koperlessen gegeven en er is een cursus spel & muziek! Leuk! Ook hier is het doel om plezier te hebben in het maken van muziek en door te stromen naar het indrukwekkende Groot Orkest of naar de Zaanse Zwabbers: een heus dweilorkest!

Jeugdharmonie NUEVO – Koog aan de Zaan

NUEVO heeft geen eigen docenten in dienst. Leden van NUEVO kunnen profiteren van een aantrekkelijke korting op de lesgelden bij Fluxus. De leden die in het orkest meespelen variëren in leeftijd van 10 tot 30 jaar. Met daarbij wat oudere ervaren leden.

Saens Harmonie Orkest – Assendelft

Hier kun je op verschillende instrumenten leren spelen, zoals klarinet, trompet, dwarsfluit, saxofoon en slagwerk (andere harmonie-instrumenten in overleg). Het Saens Harmonie Orkest is ontstaan door de fusie van Muziekgezelschap “Harmonie” uit Assendelft met Harmonie Wormerveer.

Muziekvereniging Crescendo – Assendelft

Bestaande uit een fanfare, een slagwerkgroep, een opleidingsorkest en een AMV groep (Algemene Muzikale Vorming) voor de jongste leden. We bieden dinsdag 5 én dinsdag 12 november gratis proeflessen aan (AMV) om kinderen kennis te laten maken met muziek. Verder kunnen er door beginnende en gevorderde muzikanten les bij ons worden gevolgd op klein koper instrumenten (bugel, trompet), slagwerk en saxofoon.

ZFC Zaandijk – Zaandijk

ZFC Zaandijk start een nieuwe reeks muzieklessen, geschikt voor alle leeftijden. Professionele docenten bieden jong en oud de kans om bijvoorbeeld op bugel, trompet, saxofoon of slagwerk te starten door middel van een gratis proefles. Binnen enkele maanden is meespelen in een orkest mogelijk. Er zijn opleidingen voor de volgende instrumenten: saxofoon, bugel, trompet, hoorn, trombone, bariton, bastuba en slagwerk (drums).

Oostzaan is gezegend met drie prachtige orkesten waar je les kan krijgen: Excelsior, Crescendo, en Concordia. In Wormer vinden wij stichting Ratatouille.

We zijn vast een paar mooie orkesten vergeten, mail ze naar deorkaan@gmail.com en we vullen het overzicht aan.

Op de foto boven zie je ZFC.