“Het voelt zo geweldig om hier nu te staan!” De 18-jarige Mieke Gastkemper uit Zaandam trilt van opwinding. Twee weken terug rolde het eerste exemplaar van “Lola staat op” van de pers.

Door: Joost Weemhoff

Vanmiddag presenteerde ze het boek in café Batavia in Wormer. In twee etappes: eerst familie en bekenden, daarna voor haar eigen vrienden. En uiteraard was er een signeersessie. Op een geïmproviseerd podium had Mieke bepaald geen last van schroom. Met een brede glimlach en zo trots als het maar kan licht ze haar blijdschap toe.

“Het is keihard werken geweest om dit boek te schrijven. Toen ik uitgeverij Boekscout benaderde en ze me te kennen gaven dat ze mijn boek wilden uitgeven, was dat zo’n bijzonder moment. En als je dan eindelijk met je eigen boek in handen staat is dat zó speciaal. En de omslag is ook zo mooi. Ik ben zo blij met mijn lieve vriendinnen Richa, die de omslagfoto heeft gemaakt, en Luna die model staat op de foto.”

‘Lola staat op’ is een novelle over de 16-jarige Lola. Ze zit in 4 havo, maakt deel uit van een vrolijke vriendengroep en is smoorverliefd op Jake. Dan ondervindt ze maar al te hard dat liefde en vriendschap soms niet zijn wat het lijkt. Wie kan ze nog vertrouwen? In tachtig pagina’s zoekt Lola met horten en stoten haar weg in het leven en leert dat de keuze tussen gevoel en verstand lang niet altijd even makkelijk is.

Mevrouw Melker was Miekes docent Nederlands op het Pascalcollege en zij begeleidde Mieke tijdens het schrijven van het boek.

“Toen Mieke in 4 havo kwam wilde ze als profielwerkstuk een boek schrijven. Daarin wilde ze haar stress van zich afschrijven. Ze vroeg mij haar te begeleiden en dat leek me heel leuk om te doen. Ik was namelijk herstellende van een burn-out en had zélf ook serieuze schrijfplannen. Samen de stress van ons afschrijven, dat leek me wel prima idee. Vooralsnog is Mieke daar beter in geslaagd dan ik,” lacht Melker. “Ik moet nog met schrijven beginnen. Maar ik ben ontzettend trots op het lef en doorzettingsvermogen van Mieke.”

Het schrijven ging voor Mieke bepaald niet vanzelf. Er kwam nogal wat bij kijken. Een onderwerp kiezen, genre en schrijfstijl bepalen, personages en motieven uitwerken. Mevrouw Melker liet Mieke daarom onderzoek doen naar de opbouw van een boek. Mieke dook in de literaire theorie en las ‘Durf te schrijven’ van Carry Slee. Die aanpak wierp vruchten af. Met korte, krachtige zinnen en eigentijds woordgebruik dat jongeren zeker zal aanspreken gaf Mieke haar boek vaart. Mieke:

‘Je moet als schrijver continu boven het verhaal staan en weten waar je heen wilt. Het boek is geschreven in de vorm van een dagboek. Emoties en reflecties op de gebeurtenissen nemen daardoor een belangrijke plek in.’

Mieke Gastkemper gaat nog even nagenieten van een bewogen jaar waarin ze niet alleen een boek schreef maar ook haar havodiploma haalde.

“Later wil ik zéker meer gaan schrijven. Maar eerst ga ik even genieten van een tussenjaar.”

‘Lola staat op’ van Mieke Gastkemper is verkrijgbaar in de webshop van uitgeverij Boekscout uit Soest.