Of de leerlingen van de Europese School willen verhuizen weten we niet, hun ouders zien in meerderheid niets in een eventuele verhuizing naar Zaandam en geven de voorkeur aan Alkmaar.

Ruim 90 procent van de ouders wil Alkmaar als de nieuwe vestigingsplek, 8 procent wil wel naar Zaandam.

Dat blijkt uit een enquête op de website van de ouders van de leerlingen van de huidige school, 338 ouders vulden de vragenlijst in.

Recent hebben de ouders hun voorkeur doorgegeven aan het Ministerie van OCW dat moet beslissen over de vestigingsplaats voor de nieuwe school.

Belangrijk bij de voorkeur voor Alkmaar is de manier waarop kinderen naar school gaan, nu gaat ongeveer de helft lopend of per fiets naar school. Als de school in Alkmaar komt, blijft dat zo. Als de school naar Zaandam verhuist, zegt bijna 40 procent hun kinderen niet naar die school te sturen, een derde van de overige 60 procent zal de kinderen per auto naar school brengen, evenveel ouders kiezen voor openbaar vervoer (trein/bus) en voor een taxi. Fietsen en lopen gaat bijna niemand – verhuizen naar de Zaanstreek is voor de huidige ouders kennelijk geen optie.

Ruim 80 procent van de ouders denkt dat een verhuizing naar Zaandam negatieve gevolgen voor hun kinderen zal hebben. Lees hier het hele onderzoek.

De verhuizing zal overigens pas over een paar jaar plaatsvinden, dus of naar Zaanstad of naar Alkmaar. De school in Bergen gaat dicht. De nieuwe school richt zich ook op kinderen van ‘Amsterdamse’ expats, waarbij met name gedacht is aan de mensen die bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) werken dat van Londen naar Amsterdam is verhuisd.

Hier ons dossier over de Europese School.

Afbeelding boven: impressie van de school in Alkmaar, onder: Zaandam