Ervaringsverhalen over Paarse Vrijdag

Janine (1e klas)

“Ik maakte dit jaar Paarse Vrijdag voor de eerste keer mee, want ik zit in de brugklas. Paarse Vrijdag op het Zaanlands was echt geweldig! Er was een hele gezellige sfeer en bijna niemand had een slecht humeur. Ik vond het echt zo fantastisch om te zien hoeveel mensen eraan meedoen en paars dragen. Er waren ook wel een aantal mensen die geen paars droegen, maar je kon ook nog een paars hartje op je wang laten tekenen en je nagels paars laten lakken, dus dat was geen probleem. Ook werden er elke pauze buttons uitgedeeld met bijvoorbeeld ‘trans rights’ of ‘love wins’ erop.

Het maakt mij echt heel blij dat je op Het Zaanlands jezelf mag zijn en dat er zo veel mensen zijn die je supporten, wie je ook bent.”

Femke (4 vwo)

“De eerste en tweede klassen rond om voorlichting te geven over de GSA of na schooltijd posters, buttons en regenboogmondkapjes maken in de week voor Paarse Vrijdag. Alles bij elkaar duurt Paarse Vrijdag voor de GSA ruim een week. En dan het grote moment: het is kwart over acht, de eerste mensen komen op school aan en Paarse Vrijdag begint.

De meeste GSA’ers die het eerste of tweede uur op school moeten zijn waren iets eerder gekomen om iedereen te ontvangen met Paarse Vrijdag Kranten en eventueel buttons om mensen toch nog iets paars te geven. Dat is toch altijd wel een beetje een spannend moment. Je weet immers niet hoeveel mensen iets paars hebben aangetrokken.

Van alles kwam voorbij: paarse jasjes, truitjes, overalls, buttons, petjes, sokken en zelfs een paarse handgeltube die iemand van zijn moeder had gepikt om toch nog iets paars te hebben.

Op een gegeven moment werd er muziek gedraaid en nam de gezelligheid nog meer toe.

En dan gaat de bel en verdwijnt iedereen die niet bij de GSA zit uit de gangen. Van tevoren werd gevraagd aan alle GSA’ers om de uren aan te geven die ze uitgeroosterd wilden worden. Daardoor was het altijd gezellig in het trappenhuis. Daar staan grote boxen en hangen vragen van medeleerlingen -met antwoorden natuurlijk- aan grote posters aan de muren. Dus eigenlijk is dat het centrum van Paarse Vrijdag.

In de pauze hadden we meerder activiteiten die heel goed georganiseerd waren. Omdat er veel leerlingen op de school zijn had de GSA samen met de Zaanlands Lyceum Vereniging besloten om ook iets in de grote aula te organiseren. Zo was er overal wat te doen.

Na de pauze opruimen en dan is Paarse Vrijdag alweer afgelopen. Het was heel mooi dat we er ondanks Corona een mooie dag van hebben kunnen maken. Of voor de GSA’ers, een mooie week.”