Vrijdag 4 december vierden leerlingen van het Zaanlands Lyceum Paarse Vrijdag. Een filmpje van de party (dansen, geen mondkapjes, geen afstand en luid meezingen) zorgde voor ophef op sociale media: “waaaaaaaaaanzin”, “OMG, dat is de school van mijn kinderen”, “Wat #vindicat kan, kunnen ze in de Zaanstreek ook”.

Het filmpje van de leerlingenvereniging ZLV is inmiddels van Instagram verwijderd. Rector Michel van Dijk kan er kort over zijn: “dit is niet goed.”

In de film van ruim een minuut wordt in de kantine van de school op harde muziek dicht op elkaar gedanst en meegezongen. Mondkapjes worden niet gedragen op een enkele uitzondering na. Nadat het filmpje op Instagram werd gezet kwamen daar al klachten dat dit mogelijk tot infecties bij anderen zou kunnen leiden. Ook op Twitter waren er soortgelijke klachten.

Rector Michel van Dijk had het filmpje ook gezien en kon er weinig anders van zeggen dan “dit is gewoon niet goed gegaan.” Leerlingen hebben zich volgens Van Dijk mee laten slepen in hun enthousiasme, en zijn daarin ook niet gecorrigeerd door docenten die aanwezig waren. Van Dijk hoopt dat ouders contact opnemen als ze vragen over de situatie hebben.

Het ‘feestje’ heeft hem wel overvallen:

“als je me vorige week donderdag had gebeld had ik gezegd dat het eigenlijk heel goed ging, leerlingen houden zich verrassend goed aan de regels en gebruiken ook mondkapjes. Maar dit is natuurlijk niet goed. We gaan er zeker nog intern over spreken.”

Ook met leerlingenvereniging ZLV (waar hij normaal gspreken ‘hardstikke blij’ mee is), wordt gesproken:

“het is niet okay, ook zij moeten zich realiseren dat we in een andere tijd leven dan een jaar geleden.”

Ouders zijn ‘not amused’ melden ze aan De Orkaan. Er was al wrevel omdat de school ouders niet meer informeerde over besmettingen op school. Ook nu zijn er leerlingen (en hele klassen) in quarantaine.


Paarse Vrijdag (solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders) is officieel pas aankomende vrijdag, op die dag besteedt De Orkaan daar uitgebreid aandacht aan – o.a. samen met leerlingen van het Zaanlands.

Wij hebben het filmpje wel maar zullen dat niet online zetten, er staan veel leerlingen herkenbaar op, onze beschrijving moet voldoen. De afbeelding is een bewerkt screenshot van de film.

Het Twitter-account dat de zaak aan de orde stelde is van Scholen Veilig, een account dat zich inspant in voor de sluiting van scholen tijdens corona.

Voor het artikel raadpleegden we Twitter, Instagram en de website School Veilig en hadden contact en ouders en leerlingen, rector Van Dijk spraken we telefonisch.