Bekijk de cijfers hieronder eens. Wist je dat er zoveel mensen twijfelen over hun identiteit? En dat 1 op de 20 mensen ook lesbisch, homo of bi is? Als jij meer dan 20 mensen kent, ken jij dus zeker iemand die homoseksuele gevoelens heeft. Voelt die persoon zich veilig bij jou? Vandaag kun je laten zien dat diegene niet alleen is!

Homoseksuele en transgenderleerlingen worden op school vaker gepest. Er zijn nog best veel jongeren niet uit de kast en wanneer je niet jezelf kunt zijn, kun je je verdrietig en alleen gaan voelen. Dat willen wij toch niet? Paarse Vrijdag is de dag om te laten zien dat niemand alleen is.

Wat kunnen we doen om iedereen zichzelf te laten zijn? Begin vooral bij jezelf! Kijk om je heen. Hoor jij wel eens het scheldwoord “homo” in de gang? Kan iedereen zichzelf zijn bij jou in de klas? Ken jij mensen die wel eens gepest worden? Praat met ze! Je kunt altijd aan iemand vragen wat er aan de hand is. Jij kunt degene zijn die ervoor zorgt dat iedereen zich veilig voelt op school. Daarom is Paarse Vrijdag belangrijk.

Sommige mensen vinden dat je het onderwerp LHBTQ geen extra aandacht moet geven. Maar onderzoek bewijst: Paarse Vrijdag is heel belangrijk. Of je nu van jongens of meisjes houdt, oud of jong bent, gelovig of niet: sta op en laat zien dat niemand alleen is!

___________________________

Paars

Het is vandaag Paarse Vrijdag. Op deze dag worden scholieren en leraren in heel Nederland opgeroepen om paars te dragen. Door dit te doen spreken ze hun steun uit voor seksuele en genderdiversiteit. Bij Paarse Vrijdag hoort de Paarse Vrijdag Krant (PVK). Deze krant wordt door 280 middelbare scholen uitgedeeld aan de leerlingen. In samenwerking met de Zaanse scholen en de gemeente is er ook een speciale Zaanse PVK! Alle artikelen zijn geschreven door Zaanse leerlingen. Een deel daarvan leest u vandaag ook bij De Orkaan. Een fijne Paarse Vrijdag!