In de Paarse Vrijdag Krant wordt Lieve de Boer geïnterviewd over haar toneelstuk ‘Verkeerd Verbonden’.

Toen zij geïnterviewd werd, moest het stuk nog opgevoerd worden. Aan ons vertelt ze hoe het ging.

Twee leerlingen van het Zaanlands Lyceum, Madelein Thoolen en Lieve de Boer (beiden 17), begonnen een jaar geleden met hun profielwerkstuk over seksuele voorlichting. Zij zijn van mening dat seksuele voorlichting moet veranderen op middelbare scholen. De voorlichting is volgens hen niet compleet en dit heeft nadelige effecten voor de jongeren van tegenwoordig (na de foto tikken we door)

leozita

Foto: Floor Rugebregt (Verkeerd Verbonden)

Voor het profielwerkstuk hebben zij onderzoek gedaan, een verslag geschreven, een nieuwe seksuele voorlichting ontwikkelt en een toneelstuk opgevoerd: ‘Verkeerd Verbonden’. Nu, een jaar later, blikt Lieve terug op het gehele proces:

‘Ik wilde het samen met Madelein groots aanpakken, maar zo groot hadden wij allemaal niet aan zien komen.’

jonko3

Foto: Floor Rugebregt (Verkeerd Verbonden)

Lieve heeft het toneelstuk Verkeerd Verbonden geschreven en geregisseerd:

‘Wij zagen dat er een groot stigma was rondom seksualiteit onder jongeren. Onder invloed van alcohol gaan veel van mijn leeftijdsgenoten over hun eigen grenzen heen op feestjes. Dit kwam vaak door onzekerheid en groepsdruk en ik schrok hiervan. Ik zag dat dit hele heftige consequenties met zich meebracht, dus ik wilde hier graag iets in betekenen. Wij merkten dat onze seksuele voorlichting incompleet was en dat er naast condooms en soa’s niet over seksualiteit of intimiteit werd gepraat.’

Als tegengeluid heeft Lieve met Madelein haar profielwerkstuk gemaakt. Zij begon met Madelein begin 2019 een onderzoek rondom seksualiteit, hiervoor zijn ruim 750 jongeren ondervraagd. Hieruit kwam precies hetgeen wat zij al dachten: 74% van de ondervraagden vindt seksuele voorlichting niet inclusief genoeg.

Het toneelstuk Verkeerd Verbonden is ontstaan om deze boodschap duidelijk te maken. Met een cast en crew van ruim dertig man pakten zij het niet klein aan:

‘Wij bespreken onderwerpen in de show zoals intimiteit, seksualiteit, groepsdruk, sociale media en onzekerheid.’

epiloog

Foto: Floor Rugebregt (Verkeerd Verbonden)

Met muziek van Donovan Mooijen, choreografie van Dominique Nouel, decorontwerp van Stef van der Meer en regie van Lieve de Boer speelde op 21 en 22 november de show drie keer. Alle shows waren volledig uitverkocht:

‘Wat zo mooi was aan deze show, was dat het voor elke doelgroep aansprak. Voor jongeren werkte het als een spiegel: herken jij dit verhaal en wat vind jij hiervan? Voor de oudere generaties zetten wij een bril op: dit is hoe het gaat anno 2019 met seksualiteit en intimiteit. De reacties waren prachtig en dat is precies waarvoor wij het deden. Mensen zijn kritischer gaan kijken naar hoe zij dit ervaarden, ook hebben we veel scholen kunnen bereiken en gaan wij nu ook echt seksuele voorlichting aanpakken!’