Adjunct-directeur Koen Daamen ging ervan uit dat hij veel te laat was met zijn uitnodiging om mee te ontbijten met hem, de leerlingen en wat andere belangrijke hotemetoten op school.

Maar dat was niet zo, want een gratis en gezond ontbijt slaan we niet snel af!

Vanmorgen meldden we ons dus met knorrende maag in de ontvangsthal van praktijkschool De Faam in Zaandam, waar we na een toespraak van Koen direct aanschoven om eieren, vers fruit, broodjes kaas, yoghurt, en granen naar binnen te schuiven.

Toen we ontdekten dat wethouder Natasja Groothuismink eigenhandig geholpen had met het opmaken van de schalen, smaakte het nog beter! Voor de vorm maakten we een filmpje (we waren immers uitgenodigd als pers), en na het filmpje tikken we verder met een volle maag:

Even over ’t filmpje: er waren een hoop leerlingen die aangaven niet in beeld te willen. Daarom zie je niet de gezond gedekte tafels met leerlingen die lekker met elkaar babbelen (we hebben naar een cooloe woord voor ‘babbelen gezocht via het straattaalwoordenboek, maar we vonden niks), terwijl die er wel waren.

Gezonde school

We spraken kok/leerkracht Niels Nanninga en hij vertelde over het belang van goede stageplekken in onder meer de horeca, over het belang van een goed ontbijt, het drinken van veel water, bewegen, en weten wat je eet. Een van de leerlingen bracht naar voren dat De Faam helemaal niet zo gezond was omdat er vorige week nog hamburgers waren gebakken. Nanninga greep dat aan om te vertellen dat een hamburger van McDonalds toch iets anders in elkaar zat dan de hamburgers die ze op school serveren.

De Faam is goed bezig. De vorige keer dat we er waren (toen was wethouder Groothuismink er ook al!), ging het om een ‘positieve leeromgeving‘, en natuurlijk beseffen we dat Adjunct-directeur Koen ons niet snel zal uitnodigen als er vervelende dingen spelen, maar de sfeer is prettig en de leerlingen lijken te kunnen zijn wie ze willen (amateur-observatie tijdens een ontbijtsessie van 1,5 uur). Vooralsnog zijn we fan van De Faam (en als er hamburgers op het menu staan, dan mogen ze ons mailen).