Bunkers zijn sterke bouwwerken die meestal gebouwd zijn van gewapend beton! Je kan je erin verstoppen en ze beschermen je tegen bommen, granaten en als het een beetje meezit tegen chemische wapens.

In de Tweede Wereldoorlog werden er een hoop gebouwd in Nederland, vaak hele grote met daarin stapelbedden en een flinke schuilkelder, en gaten voor afweergeschut tegen de bommenwerpers van de Duitsers.

Maar, er waren ook gewone mensen die het zekere voor het onzekere namen: zij bouwden mini-bunkers in hun tuin. Zo ook twee gezinnen aan de Eikenlaan in Krommenie!

Zij maakten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog twee privé-schuilplaatsen! Het zijn kleine, uit dunne betonplaten opgetrokken onderkomens. Zij staan op afstand van de woning om te voorkomen dat door instorting tijdens een bombardement de uitgang zou blokkeren. De schuilplaatsen waren gebouwd op de erfafscheiding omdat ze bestemd waren voor twee gezinnen. Aan beide zijden zit daarom ook een ingang (na de foto typen we verder)

Een paar jaar geleden werden de bunkertjes ontdekt, toen de woningbouwvereniging de woningen aan de Eikenlaan ging slopen. Gelukkig vond iedereen de gewapende bouwsels zo bijzonder, dat ze niet gesloopt werden! Ze zijn zelf op de Monumentenlijst gezet, waardoor ze nu beschermd zijn!

Wel zijn de bunkertjes uit de achtertuin gehaald en langs het water bij de parkeerplaatsen tussen de huisnummers 11 en 13 gezet. Gemeente Zaanstad is sindsdien eigenaar, maar je kan ze gewoon gaan bekijken!