Weet jij wat de overeenkomst is tussen soep en diarree? Je kan met allebei gorgelen.’ Zomaar een mopje dat opborrelt bij Bart Meijer en Michiel Eijsbouts die vanmiddag uit handen van wethouder Baerveldt de Hotze de Roosprijs (€ 4.500,-!) ontvingen voor hun boek ‘Lees dit boek niet!’

‘Lees dit boek niet!’ – deze aanbeveling heeft de jury (leerlingen van groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen) niet opgevolgd. Ze lazen het toch (samen met nog veel andere kinderboeken) en vonden het boek het beste. wij maakten een filmpje:

De leerlingen lazen dertien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers. De klas met de beste boekverslagen wint een schoolreisje naar het Kameleondorp, een attractiepark in het Friese plaatsje Terhorn dat geheel gewijd is aan de gelijknamige boekenserie van Hotze de Roos. Groep 6A van et Buut won deze prijs.

De twee andere finalisten – Bouwine Bergsma met ‘Hoe alles begon’ en Gaby Rasters met haar boek ‘Timur’ – ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750.

Wethouder Baerveldt:

“De finalisten hebben allemaal een geweldig debuut geschreven. Het winnende boek is verrassend en grappig. Lezen is hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar het moet ook leuk zijn. Als je iets met plezier doet, dan is het makkelijker om er een gewoonte van te maken. Dit boek maakt je aan het lachen en tegelijkertijd steek je er wat van op. Dat is een vorm die kinderen aanspreekt.”

De leerlingen waren zeer te spreken over het winnende debuut. In het juryrapport staat onder andere:

“Het heet ‘Lees dit boek niet’ en dus wil je het juist lezen.” “Dit boek was perfect voor mij. Er staan grappige weetjes in en minimaal één onderwerp dat je leuk vindt.”

De Hotze de Roosprijs heet zo omdat de schrijver van de Kameleon-boeken in Krommenie woonde. Daar schreef hij zijn beroemde boekenserie over de tweeling Sytze en Hylke Klinkhamer die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleven.