Mensen die de Zaanse Schans belangrijk vinden, willen graag dat de bezoekers het gevoel krijgen dat ze in het jaar 1850 (bijna 170 jaar terug in de tijd!) rondlopen.

Maar… wat zagen we nu? Er is een nieuw ‘hek’ geplaatst dat daar beslist niet bij past! Bij het parkeerplaatsje dat je direct ziet als je aan komt lopen vanaf de brug, is ineens een stuk vangrail neergezet.

Om eerlijk te zijn, en dan zijn we nu dus eens even eerlijk, vinden we het geen gezicht. Zonder fantasie en misplaatst. Dat kan een stuk beter!

Maar, omdat kritiek leveren op een (mega!)lelijk stuk vangrail op een compleet verkeerde plek, wel heel makkelijk is, zochten we naar vervanging: een alternatief.

Geke van de Kamp werkt in het gemeentearchief van Zaanstad, en zij is dol op hekken. We vroegen haar om inspiratie, en die kregen we. Let op: helemaal onderaan dit stuk, vragen we jouw hulp!

Eerst een moderne versie die misschien zou passen (hoewel niet 1850). Het hup-Holland-hup-hekwerk bij het stadhuis:

Geke van de Kamp

En als we dan toch in het Zaanse centrum zijn, meteen ook maar een voorbeeld van hoe het niet moet (hoewel best creatief):

Geke van de Kamp

Waar de volgende hekken staan, weten we niet. Misschien een leuke vraag voor de jaarlijkse Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz). Dit lijkt ons zeer passend op De Schans:

Geke van de Kamp

Met laarzen kan het ook:

Geke van de Kamp

Of iets met bootjes:

Geke van de Kamp

Geke van de Kamp

Een knipoog naar noeste arbeid:

Geke van de Kamp

Of juist lekker sierlijk:

Geke van de Kamp

Kijk die walvissen!

Geke van de Kamp

En dit vind je al op De Schans:

Geke van de Kamp

Nog een keer zoals het nu is:

Dennis Dirkzwager

De hekken die Geke verzamelde vinden we best mooi, maar misschien kan jij een nóg beter hek ontwerpen! Het zou mooi zijn als jouw hek goed zou passen bij de Zaanse Schans en ook echt gemaakt kan worden! Als je iets bedacht hebt, wil je je ontwerp dan mailen naar deorkaan@gmail.com (inscannen, een foto van je tekening of misschien heb je wel ontworpen op de computer)?

De foeilelijke vangrailfoto’s ontvingen wij van Dennis Dirkzwager. Wil je meer hekken van Geke bekijken? Hier vind je ze!