De officiële opening van station Zaandam op 16 april ging door corona niet door. Maar helemaal zonder feestje kan het niet. Donderdagochtend openen verkeerswethouder Gerard Slegers, Harro Homan van ProRail en Irma Winkenius van de NS het station ‘officieel’.

Zaanstad verspreidt aan het eind van de ochtend een persbericht, foto’s en een filmpje.

Daar gaan we natuurlijk niet op wachten. Hier de foto’s en ons officiële filmpje, ondanks het feit dat een volhardende pr-dame die meende dat de openbare weg haar terrein was, De Orkaan verzocht te vertrekken:

Het zat tegen met het station en de stationsoverbouwing. De opening van april ging wegens corona niet door. Maar in de tijd ervoor had het station een metamorfose ondergaan: poortjes, geschilderd, wachtruimte, ticketshop, nieuwe hal, hellingbaan, liften…

Bovendien werd de stationsoverbouwing met nieuwe winkels in gebruik genomen, alle panden zijn inmiddels gevuld (Smullers lijkt weer weg trouwens) terwijl er een nieuwe koffiezaak in de oude stationshal komt. En de Slinger is af…

De feestelijke fietstocht van Slegers over de Slinger werd overigens ook afgeblazen. Het was al fiks te laat, de nieuwe Slinger kreeg wel een tijdelijk bochtje, werd te gevaarlijk bevonden, brommers (en kinderwagens) werden geweerd, roadblocks moeten fietsers en voetgangers uit elkaar houden. (ons Slinger-dossier)

De vrolijke feestborden die worden opgehangen zijn voorzien van echte Zaanse huisjes en Zaanse tulpen.