Sommige mensen vinden het vieren van Paarse Vrijdag niet (meer) nodig. Maar onderzoek bewijst: Paarse Vrijdag is heel belangrijk!

Heeft een klasgenoot of leraar in jouw klas ook de vraag gesteld waarom Paarse Vrijdag gevierd wordt? Misschien wel een terechte vraag. Seksuele diversiteit zou toch niet bijzonder moeten zijn? Helaas hebben ook in Nederland nog steeds best veel mensen problemen met LHBTQ’ers. Om te laten zien dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn dragen we vandaag paars.

Bekijk de cijfers hieronder eens. Daar zie je bijvoorbeeld dat best veel jongeren zich (ook) seksueel aangetrokken voelen tot iemand van het eigen geslacht. De kans dat jij klasgenoten hebt die LHBTQ’er zijn is dus heel groot. Helaas worden deze leerlingen vaker gepest. Zij kunnen dan niet zichzelf zijn. Dat willen wij toch niet? Iedereen zou toch zichzelf moeten kunnen zijn? Paarse Vrijdag is de dag om te laten zien dat niemand alleen is.

Wat kunnen we doen om iedereen zichzelf te laten zijn? Begin vooral bij jezelf! Kijk om je heen. Hoor jij wel eens het scheldwoord “homo” in de gang? Kan iedereen zichzelf zijn bij jou in de klas? Ken jij mensen die wel eens gepest worden? Praat met ze! Je kunt altijd aan iemand vragen wat er aan de hand is. Jij kunt degene zijn die ervoor zorgt dat iedereen zich veilig voelt op school. Daarom is Paarse Vrijdag belangrijk.