Het Centraal Schriftelijk op middelbare scholen gaat dit jaar niet door. Scholen moeten op basis van schoolexamens zelf bepalen of leerlingen slagen of zakken voor het examen.

De schoolexamens kunnen wel doorgaan, bij voorkeur op afstand maar scholen mogen onder strenge voorwaarden ook zelf examens organiseren.

Dit maakte onderwijs-minister Arie Slob vanmorgen bekend tijdens een persconferentie. Scholen mogen tot begin juni schoolexamens afnemen.

Gisteravond werden al strenge maatregelen voor alle bijeenkomsten tot 1 juni bekendgemaakt om verspreiding van het coronavirus te beperken. Toen werd ook al duidelijk dat het verbod op bijeenkomsten de openstelling van scholen na 6 april eigenlijk onmogelijk zou maken. Die maatregel blijft overigens voorlopig, daar wordt later nog een besluit over genomen.

Maandag hadden de eerste praktijk-examens moeten beginnen.

De diploma’s geven net als alle andere diploma’s gewoon toegang tot het vervolgonderwijs. De aanmeldingsdeadline voor studies is een maand opgeschoven, voor het mbo moet voor 1 mei worden ingeschreven, bij het hbo en universiteiten is dat 1 juni.

Foto: Centraal Schriftelijk Examen op het Zaanlands Lyceum rond 1970, op de achtergrond wiskundedocent Boersma (ook conrector en later rector van de school).

eindexamen zaanlands