Door de werkgroep Saense Onderwonenden Schiphol (SOS) wordt verborgen vliegtuigleed de laatste tijd steeds beter zichtbaar.

Van scheepsleed hadden we echter nog nooit gehoord, tot vanmorgen.

Het begon allemaal met een vraag die een inwoonster van Westzaan via de Facebookgroep Je bent Westzaner als… stelde: of er al iemand melding had gemaakt van ‘die irritante zware bromtoon, die vooral ‘s nachts heel vervelend is’.

De reacties waren niet van de lucht:

‘Zo blij dat ik niet de enige ben die dit zwaar irritant vind. Ik zit al de hele week onze apparaten de schuld te geven maar daar blijkt het dus niet aan te liggen.’

‘Leek net of er een vrachtwagen urenlang zijn motor liet draaien.’

‘Ik dacht aan het centrifugeren van de wasmachine van de buren maar dat leek me gezien het tijdstip niet zo waarschijnlijk.’

Vanuit de Roerdompstraat, de Watermolenstraat, het midden van Westzaaan, de Veldweg… veel mensen hadden al een week lang last van gebrom.

Inwoner Theo Hollander besloot melding te doen bij de Omgevingsdienst en hij ontving antwoord:

Betreft de bromtoon:

1 Uw klacht is door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied afgehandeld.
Wij hebben de oorzaak gevonden van de door u aangegeven overlast.
Er is geen sprake van een overtreding van voorschriften en/of regelgeving.

2 De havendienst heeft in ieder geval onderzoek gedaan: We vinden heel vervelend dat u geluidsoverlast ondervindt uit het havengebied.
De veroorzaker is het vrachtschip Tian EN. Het schip ligt voor laden en lossen in de Alaskahaven. Met de agent van het schip is contact opgenomen. Ze laten weten dat het schip morgenochtend, 7 januari, de haven verlaat.
We gaan er dan vanuit dat u geen overlast meer zal ondervinden.

Voor wat betreft een walaansluiting (walstroom) is dat helaas niet mogelijk voor grote zeeschepen. De schepen gebruiken te veel elektriciteit.

Vanaf vandaag dus even geen last meer van het 190 meter lange, 28 meter brede Cargo schip uit China. Het zal ons benieuwen wie haar plaats inneemt.

PS Momenteel ligt het schip nog in de haven. Klik op het kaartje om live te checken of ze al vertrokken is.

scheepsleed haven westzaan nauerna